Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Film & TV

Umrl srbski režiser Dušan Makavejev

V 60. in 70. letih je ustvaril več prelomnih filmov, številni spadajo v črni val jugoslovanske kinematografije.
Foto: twitter
Foto: twitter
STA
25. 1. 2019 | 17:09
25. 1. 2019 | 17:23
2:33
V 87. letu starosti je danes zjutraj v Beogradu umrl srbski režiser in scenarist Dušan Makavejev, so po pisanju srbske tiskovne agencije Tanjug sporočili iz Jugoslovanske kinoteke. V 60. in 70. letih je ustvaril več prelomnih filmov, številni spadajo v črni val jugoslovanske kinematografije. Bil je prvi ambasador jugoslovanskega filma po svetu.

Slavni režiser se je po navedbah Tanjuga rodil 13. oktobra leta 1932 v Beogradu. Diplomiral je iz psihologije na beograjski Filozofski fakulteti. Je eden od začetnikov črnega vala jugoslovanske kinematografije, ki je kritiziral komunistično in kapitalistično družbo.

Med drugim podpisuje filme Parada (1962), Človek ni ptica (1965), Nedolžnost brez zaščite (1968), Manjka mi Sonja Henie (1972), Sladki film (1974) in Gorila se kopa opoldne (1993), ki je njegov zadnji dolgometražni film.

Bil je urednik različnih časopisov: Student, Književne novine in Danas. Za številne časopise je tudi pisal. Pomembno vlogo je imel v študentskih demonstracijah leta 1968.

Za svoje delo je prejel številne nagrade tako doma kot v tujini, med njimi oktobrsko nagrado Beograda, srebrnega medveda na Berlinalu, srebrno areno v Puli, nagrado Luisa Bunuela v Cannesu, srebrnega hugota v Chicagu in zlato dobo Belgijske kraljevske kinoteke. Lani je postal častni doktor na Fakulteti dramskih umetnosti v Beogradu.

Pred osmimi leti se mu je Slovenska kinoteka poklonila z retrospektivo, ki je ponudila devet celovečercev ter več kratkih eksperimentalnih in dokumentarnih filmov. Na ogled so bili tudi njegovi kratki filmi, ki jih je začel snemati leta 1955 kot amater v znamenitem beograjskem Kino-klubu, med drugim Pečat, Antonijevo razbito ogledalo, že omenjena Parada in Nova domača žival.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine