Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Film & TV

Kino po novem: V avtu, na prostem ... in v dvorani

Ta konec tedna se vrne drive-in kino v organizaciji Kina Bežigrad, v začetku junija pa vrata odprejo tudi nekatere kinodvorane. Vodje smo vprašali, kaj čaka obiskovalce.
drive in kino
drive in kino
Teja Roglič, Vikend
22. 5. 2020 | 08:00
7:02

Denis Vehabović, programski direktor Kina Bežigrad​


Vrača se vaš drive-in kino, bodo letos zaradi koronavirusa pravila na prizorišču drugačna?


Pri izvajanju bomo sledili vsem navodilom NIJZ in poskrbeli za vse potrebne higienske ukrepe. Drive-in kino ne potrebuje pretiranih prilagoditev, saj si obiskovalci film ogledajo iz varnega zavetja svojega avtomobila. So ločeni, a so hkrati del enega filmskega doživetja.


Kakšen program obljubljate?


Na programu bodo nekatere največje hollywoodske uspešnice preteklih nekaj let pa tudi filmske klasike, ki pri nas vedno doživijo odličen odziv. Vsako soboto bo na programu sinhronizirana risanka. Do konca maja si lahko obiskovalci ogledajo filme Ježek Sonic, Pobesneli Max: Cesta besa, Briljantina, Minioni, dokumentarni film Tabu: Zgodba za jutri in Parazit. Upamo, da bomo junija lahko predvajali tudi katerega od svežih filmov, a še čakamo na potrditev distributerjev.
 

Denis Vehabović
Denis Vehabović


Kdaj se bo vrnil kino, kakršnega smo poznali?


Naša kinodvorana bi lahko začela delovati junija. Zavedamo se, da bodo potrebne določene spremembe, na primer skrb za razkuževanje, čiščenje, prezračevanje, brezstično plačevanje, nakup vstopnic na spletu, pregledovanje vstopnic brez stika s skenerjem, omejeno število obiskovalcev … Pravzaprav smo te ukrepe uvedli že pred razglašeno epidemijo, ker je bila kinodejavnost ena prvih, ki so jih začeli postopno zapirati.


Lani ste organizirali kino na prostem, ga boste tudi letos?


Uradnih informacij še ni, a ocenjujemo, da bi naš Piknik kino lahko začeli julija, in sicer na plaži Vodnega mesta Atlantis, lahko pa nas pričakujete tudi na Obali in Bledu. To je kino na prostem, v parku ali plaži, kjer se obiskovalci namestijo kar na odejah in ležalnikih. Sedežnega reda ni, zato si lahko sami izberejo, kje bodo sedeli, da se bodo počutili varne.


 

Metka Dariš, direktorica Kinodvora

 

Življenje se počasi vrača v ustaljene tirnice, a za kulturo tega še ne moremo trditi. Kdaj se bo po vašem mnenju vrnil kino, kakršnega smo poznali? Šele ko dobimo cepivo?


Za zdaj je težko predvidevati, kdaj bo kino takšen, kot je bil, a verjamemo, da bo še boljši. Zgodovina nas namreč uči, da je kino ohranil zvestobo obiskovalcev ob pojavu televizije, pa v dobi videotek, kasneje digitalnih nosilcev in v zadnjem času ponudnikov pretočnih vsebin. Ključna stalnica kina je še vedno, da nič ne more nadomestiti izkušnje ogleda filma v kinodvorani. V času koronavirusa bo za nas najpomembnejše varno in udobno počutje obiskovalcev in temu bomo prilagajali svoje delovanje. Upamo, da bomo poleti lahko pripravili projekte kina na prostem: Kinodvorišče, Film pod zvezdami in morda še Letni Kinodvor na Kongresnem trgu. Kinodvor sicer vrata vnovič odpre 1. junija, ob upoštevanju vseh omejitev, navodil in priporočil pristojnih organov. Ko bo mogoče, pa se bodo postopoma – spet ob upoštevanju vseh navodil in priporočil – v kino vrnili tudi dogodki in premiere.
 

Metka Dariš
Metka Dariš


Se povezujete tudi s kinematografi iz tujine in snujete strategijo, kako naprej? Morda predstave za manj ljudi? Poln vsak tretji sedež?


Kinodvor je član štirih kinematografskih združenj: Europa Cinemas, Art kino mreže Slovenije, CICAE in ECFA. Tudi med zaprtjem smo ohranjali tesen stik, primerjali izkušnje in skupaj razmišljali, kakšen bo kino v času koronavirusa. S člani AKMS pa smo pripravili tudi predloge s smernicami delovanja kinematografov in ga poslali pristojnim institucijam. Predvideli smo sedežni red z izpuščenimi vrstami in praznimi sedeži za upoštevanje varnostne razdalje med gledalci, skupaj pa bodo lahko sedeli pari, družine ali obiskovalci iz istega gospodinjstva. Obiskovalce bomo prosili, da prinesejo svojo masko, za vse druge preventivne varnostne ukrepe bomo poskrbeli mi.


Ustavila so se tudi snemanja filmov. Kaj bomo lahko gledali čez eno leto?


Končanih, a še ne distribuiranih kakovostnih filmov je veliko, zato ne pričakujemo pomanjkanja dobrih filmskih naslovov. Zamude se obetajo le pri prikazovanju močnih filmov, s katerimi želijo distributerji počakati na prve odzive obiskovalcev ob vnovičnem odprtju kinematografov.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine