Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Zaupanje potrošnikov na mesečni ravni nekoliko boljše

Vrednost kazalnika zaupanja potrošnikov se je v primerjavi z junijem zvižala za eno, v primerjavi s prejšnjim julijem pa za sedem odstotnih točk.
Vrednost kazalnika zaupanja potrošnikov se je v primerjavi z junijem zvišala za eno odstotno točko, od dolgoletnega povprečja pa je bila še vedno nižja za 11 odstotnih točk, ugotavljajo na Sursu. FOTO: Leon Vidic/delo
Vrednost kazalnika zaupanja potrošnikov se je v primerjavi z junijem zvišala za eno odstotno točko, od dolgoletnega povprečja pa je bila še vedno nižja za 11 odstotnih točk, ugotavljajo na Sursu. FOTO: Leon Vidic/delo
M. J.
21. 7. 2023 | 11:13
21. 7. 2023 | 11:41
1:50

Vrednost kazalnika zaupanja potrošnikov se je v primerjavi z junijem zvišala za eno odstotno točko, od dolgoletnega povprečja pa je bila še vedno nižja za 11 odstotnih točk, ugotavljajo na Sursu.

K mesečni rasti so pripomogla bolj optimistična pričakovanja potrošnikov glede finančnega stanja v gospodinjstvu (za štiri odstotne točke), mnenja o finančnem stanju v gospodinjstvu (za tri odstotne točke) in pričakovanja večjih nakupov (za eno odstotno točko). Bolj pesimistična so bila le pričakovanja o gospodarskih razmerah v državi (za štiri odstotne točke).

Na letni ravni izboljšanje

V primerjavi s prejšnjim julijem se je vrednost kazalnika zaupanja potrošnikov zvišala za sedem odstotnih točk. Na dvig vrednosti v letni primerjavi so vplivala predvsem višja pričakovanja glede finančnega stanja v gospodinjstvu (za 16 odstotnih točk) in gospodarskih razmer v državi (za 12 odstotnih točk). V manjši meri so se izboljšala še pričakovanja potrošnikov glede večjih nakupov (za odstotno točko). Poslabšala pa so se mnenja o finančnem stanju v gospodinjstvu (za tri odstotne točke).

Bolj optimistična pričakovanja pri večjih naložbah

Vsi trije kazalniki, ki jih na Sursu spremljajo četrtletno, so se v primerjavi z aprilom izboljšali: pričakovanja glede obnove stanovanja za pet odstotnih točk, nakupa avtomobila za štiri odstotne točke in pričakovanja glede nakupa ali gradnje stanovanja za eno odstotno točko.

 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine