Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

York s predlogom prisilne poravnave Dela prodaje

Upnik York je lastnik skoraj polovice vseh finančnih terjatev.
Poslovanje Dela prodaje usiha. Foto Mavric Pivk
Poslovanje Dela prodaje usiha. Foto Mavric Pivk
J. T., STA
27. 7. 2020 | 18:55
2:47
Ljubljana – Finančni sklad York je na ljubljansko okrožno sodišče kot upnik vložil predlog za začetek postopka prisilne poravnave družbe Delo prodaja. Za predlog so se odločili, ker menijo, da družba krši sporazum o finančnem prestrukturiranju. Sklep o začetku prisilne poravnave še ni pravnomočen, pritožbe na sklep so mogoče 15 dni.

Finančne obveznosti dolžnika, ki se ukvarja z distribucijo ter prodajo časopisov in revij, so glede na zadnje javno objavljeno letno poročilo konec lanskega leta znašale 26,46 milijona evrov, od tega je imela družba Delo prodaja do Yorka za 12,62 milijona evrov obveznosti, kar predstavlja 47,69 odstotka vseh finančnih obveznosti dolžnika, je zapisano v predlogu za začetek postopka prisilne poravnave, objavljenem na spletni strani Ajpesa. »S tem je izpolnjen pogoj, namreč da je upnik predlagatelj skupno imetnik finančnih terjatev do dolžnika, katerih vsota presega 20 odstotkov finančnih obveznosti,« so navedli v finančnem skladu. Pojasnili so še, da so se za predlog odločili, ker naj bi družba Delo prodaja kršila sporazum o finančnem prestrukturiranju iz leta 2017. Finančne terjatve iz sporazuma, tudi do Yorka, naj bi zapadle, dolžnik pa naj bi bil plačilno nesposoben.

Delo prodaja se po navedbah s spletnih strani družbe ukvarja tudi z distribucijo in prodajo časopisov in revij v lastni in tuji prodajni mreži ter dodatnimi storitvami za založnike. Največji posamični lastnik družbe z okoli 30 odstotki je družba AB Sistemi (v stoodstotni lasti Dela prodaje), sledita Dnevnik z okoli 28 in DZS s približno 27 odstotki.
 

Umik iz veleprodaje


Družba se že nekaj časa spopada s finančnimi težavami, zaradi katerih so po Sloveniji zaprli več kot 50 prodajnih mest, delujočih prodajanih mest je samo nekaj, večina na najfrekventnejših mestih. Podjetje zmanjšuje dejavnost tudi v veleprodajnem delu, na Ekdis so prenesli večino dejavnosti preskrbe prodajnih mest, prostore na Dunajski cesti so delno izpraznili in stroje razmontirali. Z namenom delne razdolžitve (zastavni upnik je bil SKB) so prodali tudi del svojih nepremičnin, med drugim tudi pritličje in več nadstropij v poslovni stavbi na Dunajski cesti v Ljubljani.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine