Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Vlada sprejela akcijski načrt Mednarodni izzivi

Akcijski načrt postavlja cilje in ukrepe za internacionalizacijo slovenskega gospodarstva in tujih neposrednih investicij.
Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti je po seji vlade povedal, da je stanje neposrednih tujih investicij na dobrih 30 % BDP in nas še čaka nekaj dela, saj smo za povprečjem EU  Foto Leon Vidic/Delo
Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti je po seji vlade povedal, da je stanje neposrednih tujih investicij na dobrih 30 % BDP in nas še čaka nekaj dela, saj smo za povprečjem EU  Foto Leon Vidic/Delo
N. G.
7. 3. 2019 | 11:05
7. 3. 2019 | 11:26
2:10
Vlada je sprejela akcijski načrt za internacionalizacijo slovenskega gospodarstva in tujih neposrednih investicij Mednarodni izzivi 2019-2020. V Delu smo ga že podrobneje predstavili.

 

Cilji Mednarodnih izzivov so.

 
Izboljšati umeščenost slovenskih podjetij v globalnih verigah vrednosti.

Povečati privlačnost Slovenije kot destinacije za tuje neposredne investicije.

Podpreti visokotehnološke investicije.

Izboljšati učinkovitost ekosistema za internacionalizacijo.

Povečati vrednost izvoza blaga in storitev za 5 odstotkov vsako leto.

Povečati delež izvoza malih in srednjih podjetij v skupnem izvozu za dve odstotni točki letno.

Povečati dodano vrednost na zaposlenega za pet odstotkov letno.

Povečati tuje neposredne investicije v deležu BDP za 0,5 odstotne točke letno


Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti je po seji vlade povedal, da je stanje neposrednih tujih investicij na dobrih 30 % BDP in nas še čaka nekaj dela, saj smo za povprečjem EU. Predstavil je ciljne trge.

Dokument kot ciljne trge za privabljanje TNI opredeljuje tradicionalne vlagateljice Nemčijo, Avstrijo, Švico in Italijo, poleg teh pa še ZDA in Japonsko. Ciljni trgi, na katerih je treba spodbujati internacionalizacijo, so razdeljeni na ožji in širši seznam prioritetnih trgov. Na ožjem seznamu so Nemčija, Avstrija, Švica, Italija, Francija, višegrajska skupina, Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Srbija in Makedonija ter ZDA in Kitajska. Na širšem seznamu pa so Ruska federacija, Velika Britanija, države Beneluksa, Ukrajina, Združeni arabski emirati, Romunija, Bolgarija in skandinavske države.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine