Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Vasle: ECB bo decembra ukrepe prilagodila razmeram

Tveganja za uresničitev junijske napovedi gospodarske rasti - 6,5‑odstotni padec letos in 4,9-odstotna rast v 2021 - so vsak dan dan večja, ocenjuje guverner.
Pričakujemo, da se bo tokratno poslabševanje razmer najbolj odrazilo v prihodnjem letu, pravi guverner BS Boštjan Vasle. Foto Roman ŠŠipić/Delo
Pričakujemo, da se bo tokratno poslabševanje razmer najbolj odrazilo v prihodnjem letu, pravi guverner BS Boštjan Vasle. Foto Roman ŠŠipić/Delo
M. J.
30. 10. 2020 | 06:00
3:02
Ljubljana - Epidemiološka situacija v Evropi, tudi v Sloveniji, se vztrajno slabša, gospodarsko okrevanje zato v zadnjih tednih izgublja zagon. Ob manj izrazitem poslabšanju razmer na finančnih trgih se tveganja za uresničitev junijske napovedi gospodarske rasti povečujejo, je med drugim sporočil guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle po včerajšnji monetarni seji sveta Evropske centralne banke (ECB).

Člani sveta ECB, ki ga vodi Christine Lagarde, so letos sicer že sprejeli spodbujevalne ukrepe denarne politike, za katere so včeraj ocenili, da tudi v zaostrenih razmerah še zagotavljajo zadostno podporo gospodarstvu v evrskem območju. »V trenutnih razmerah, ko prevladujejo velika tveganja glede nadaljnjega okrevanja, bomo ovrednotili nove podatke, tudi potek pandemije, izglede za cepivo in gibanje tečaja evra. Nova napoved, pripravljena decembra, nam bo omogočila pregled obetov glede dinamike gospodarske rasti. Na podlagi vsega naštetega bomo na decembrski monetarni seji prilagodili naše ukrepe, kot bodo to narekovale takratne razmere,« izpostavlja Vasle.

Čeprav nekateri indikatorji za tretje četrtletje potrjujejo okrevanje v evrskem območju, pa zaostrena epidemiološka slika in napovedani ukrepi za zajezitev širjenja epidemije slabšajo obete za konec leta. »Tudi v Sloveniji se je epidemiološka slika drastično poslabšala, ponovno so bili sprejeti nujni ukrepi za zajezitev širjenja virusa, v Banki Slovenije pa ocenjujemo, da bodo podobno kot spomladi najbolj prizadete storitvene dejavnosti. Tveganja za uresničitev junijske napovedi gospodarske rasti (6,5‑odstotni padec v letošnjem in 4,9-odstotna rast v prihodnjem letu) so tako iz dneva v dan večja. Pričakujemo, da se bo tokratno poslabševanje razmer najbolj odrazilo v prihodnjem letu,« ocenjuje guverner.

Poslabšanje razmer in tudi pričakovanj se, v manjši meri, že odraža tudi na finančnih trgih, predvsem na segmentu najbolj tveganih instrumentov, kot so delnice ali obveznice privatnega sektorja nižje bonitete. Donosnosti manj tveganih obveznic, kot so državne obveznice evrskega območja, pa so upadale v vseh državah evrskega območja in marsikje dosegale rekordno nizke ravni (npr. z 10-letna državno obveznico Republike Slovenije se trguje pri okoli -0,10 odstotka), še dodaja guverner, ki milejši odziv finančnih trgov na poslabšano gospodarsko okolje pripisuje močno podpori denarne politike.
 
 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine