Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

ECB brez sprememb obresti, ukrepanje napoveduje decembra

Evropska centralna banka napoveduje, da bo ob zaostrovanju razmer čez dober mesec ukrepala na podlagi novih makroekonomskih napovedi in ocene tveganj.
Evropska denarna oblast pripravlja nove makroekonomske napovedi in oceno tveganj, temu bo prilagodila svoje prihodnje korake.  FOTO: Yann Schreiber/ Afp
Evropska denarna oblast pripravlja nove makroekonomske napovedi in oceno tveganj, temu bo prilagodila svoje prihodnje korake.  FOTO: Yann Schreiber/ Afp
29. 10. 2020 | 14:20
29. 10. 2020 | 14:21
1:50
Ljubljana - Svet Evropske centralne banke (ECB), ki ga vodi Christine Lagarde, danes ni spremenil ključnih treh obrestnih mer, ki tako ostajajo pri nič, 0,25 in minus 0,5 odstotka, ob tem pa pričakuje, da bodo te ostale na takih ali nižjih ravneh, vse dokler se napovedi inflacije ne bodo robustno približale inflacijskemu cilju ECB, ki znaša blizu dva odstotka.

V ECB pravijo, da skrbno spremljajo razvoj pandemije, možnosti za uvedbo cepiva in razmere, povezane s tečajem evra. Ob tem, ko se tveganja v okolju močno povečujejo, bo ECB za prihodnjo, decembrsko sejo, pripravila nove makroekonomske napovedi in oceno tveganj. Na njihovi podlagi bo preoblikovala svoja orodja, s ciljem, da finančne razmere ostanejo ugodne in podpirajo gospodarsko okrevanje in ublažijo negativne posledice pandemije, so sporočili iz ECB.

Svet bo tako nadaljeval z nakupi obveznic v okviru 1350 milijard evrov vrednega pandemičnega odkupa vrednostnih papirjev (PEPP) najmanj do sredine prihodnjega leta oziroma dokler koronakriza ne bo končana, zapadla plačila pa bo reinvestiral najmanj do konca leta 2022. Nadaljeval bodo tudi z rednimi mesečnimi odkupi v vrednosti 20 milijard evrov, bankam pa bo še naprej pomagal zagotavljati likvidnost z ciljanimi dolgoročnimi operacijami refinanciranja.



 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine