Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

V Domelu lani rekordnih deset milijonov evrov dobička

Prihodke so povečali za 14 odstotkov na 134 milijonov evrov. V petek odprtje novih proizvodnih prostorov v Škofji Loki.
Mag. Matjaž Čemažar (levo), predsednik uprave podjetja Domel Holding, d.d., in Zvonimir Slavko Torkar, direktor podjetja Domel, d.o.o.FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Mag. Matjaž Čemažar (levo), predsednik uprave podjetja Domel Holding, d.d., in Zvonimir Slavko Torkar, direktor podjetja Domel, d.o.o.FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Blaž Račič
16. 5. 2018 | 06:00
3:32
Železniki – Domel iz Železnikov je lani glede na leto pred tem prihodke povečal za 14 odstotkov na skupaj 134 milijonov evrov in ustvaril za skoraj deset milijonov evrov čistega dobička. To je ob 20. obletnici ustanovitve družbe Domel holding in pred petkovo uradno otvoritvijo novih proizvodnih prostorov v Škofji Loki povedal direktor Domela holdinga Matjaž Čemažar.

Podjetje je v obdobju, ko je povpraševanje na trgu večje od ponudbe, v vzponu, je zadovoljen Matjaž Čemažar in hkrati opozarja, da se ob siceršnji rasti na trgih umirja rast v Nemčiji, kamor neposredno izvozijo petino izdelkov, posredno pa polovico proizvodnje. »Moramo ostati realni in pripravljeni na obdobje, ko bo rast manjša,« je dejal in dodal, da tudi letos pričakujejo podobno rast kot lani.


Na trgu še veliko priložnosti


Med večjimi izzivi je izpostavil zagotavljanje ustrezno izobraženega kadra in zagotavljanje surovin oziroma materialov za proizvodnjo, kljub temu pa je poslovanje pod nadzorom. Z novimi programi oziroma izdelki je dobičkonosnost v primerjavi z letom pred tem nekoliko nižja, a je na trgu še veliko priložnosti. Pričakujejo visoko rast na področju baterijskih aparatov in v avtomobilski industriji. Kot pravi Čemažar, pogonskih motorjev za električne avtomobile ne bodo izdelovali, a je priložnosti ob elektrifikaciji avtomobilov za Domel obilo, saj izdelujejo različne črpalke, kompresorje in podobne sklope. V okviru razpisa za pametne specializacije so z Gorenjem razvili nov motor za pralni stroj. Čemažar je poudaril, da s kupci sodelujejo že v zgodnji fazi razvoja novih izdelkov, inovativne rešitve pa so podlaga za dolgoročno partnerstva.

Na področju kadrov so zadovoljni z delovanjem Domelove akademije, ki je namenjena usposabljanju za vodilna in vodstvena delovna mesta. Lani je izobraževanje na akademiji končalo 28 delavcev, letos se jih izobražuje 29, poleg tega so lani štipendirali 89 dijakov in študentov. Kot je poudaril Čemažar, je lahko pomanjkanje kadra omejitveni dejavnik, in upajo, da bo država omogočila zaposlovanje univerzitetno izobraženih tujcev (pri čemer računajo predvsem na delavce iz držav nekdanje Jugoslavije).

Približno 30 odstotkov zaposlenih je tudi lastnikov Domela in kot ocenjuje Čemažar, je dojemanje lastništva dozorelo tako, da se poslovanje in lastništvo ne mešata. Ocenil je, da imajo stabilno lastniško strukturo, ki pa se z upokojevanjem delavcev počasi spreminja.

Letos nameravajo v posodobitve vložiti okoli deset milijonov evrov, je dejal Zvone Torkar, direktor Domela, in poudaril, da si želijo, da bi lahko del opreme, ki jo potrebujejo za nadaljnji razvoj in rast, izdelali sami. Ob tem želijo razviti tudi lastno ekipo za sodobno digitalno industrijo 4.0.

Po petkovi uradni otvoritvi bodo na Trati v Škofji Loki v soboto na široko odprli vrata in zainteresirani javnosti predstavili proizvodnjo v novih prostorih. Za ureditev 13.000 kvadratnih metrov pokritih površin so namenili 13 milijonov evrov.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine