Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Turistična združenja svarijo pred dodatnimi odpuščanji

V turistični panogi niso zadovoljni z ukrepi, ki jih prinaša protikoronski sveženj PKP6.
Izkupiček letošnje turistične sezone je zaradi epidemije daleč od lanske. FOTO: Blaž Samec/Delo
Izkupiček letošnje turistične sezone je zaradi epidemije daleč od lanske. FOTO: Blaž Samec/Delo
10. 11. 2020 | 14:44
10. 11. 2020 | 14:55
1:52
Predstavniki glavnih turističnih združenj so zaskrbljeni, ker številni predlagani ukrepi za pomoč tej panogi v portikoronski sveženj pomoči PKP6 niso bili vključeni. Opozarjajo, da bi se lahko zaradi tega število zaposlenih v tej dejavnosti znižalo za 20.000.
 
Opozarjajo, da je po zadnjih podatkih zavoda za zaposlovanje v turizmu od marca do konca oktobra brez dela ostalo več kot 9500 oseb. »Brez sprejetja predlaganih ukrepov bo to število strmo naraščalo tudi v bodoče in se bo po naših ocenah do spomladi 2021 približalo 20.000 osebam, kar bi za slovenski turizem pomenilo nepredstavljivo katastrofo in dokončno zaprtje več kot polovice turističnih in gostinskih ter s turizmom povezanih družb,« so poudarili.
 

Pričakujejo posebni zakon

 
V združenjih menijo, da bi bilo treba nujno sprejeti interventni zakon za pomoč turizmu. Kot ugotavljajo, PKP6 predvideva le delno nepovratno pomoč družbam, a le za zadnje tri mesece, kar za preživetje družb ni dovolj. Navajajo, da bi bilo treba to pomoč zagotoviti od marca naprej.
 
Prav tako pogrešajo stoodstotno financiranje čakanja na delo med jesenskim zaprtjem obratovanja, saj le 80-odstotno financiranje za družbe brez prihodkov predstavlja preveliko breme. Zaradi ukrepov za zajezitev širjenja epidemije so namreč v zadnjih tednih po odloku vlade zaprti vsi gostinci, zaradi pomanjkanja gostov pa so večinoma vrata zaprli tudi hoteli.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine