Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Turčija v recesiji

Turško gospodarstvo se je v tretjem in četrtem četrtletju lani skrčilo.
20 največjih izvoznih trgov Slovenije
20 največjih izvoznih trgov Slovenije
11. 3. 2019 | 11:47
11. 3. 2019 | 12:55
1:46
Turčija je zdrsnila v recesijo, prvo po letu 2009, kažejo danes objavljeni podatki. V zadnjih treh mesecih lanskega leta se je bruto domači proizvod (BDP) glede na trimesečje prej skrčil za 2,4 odstotka, kar pomeni drugo zaporedno negativno četrtletje, poroča medij mednarodni portali.

Turško gospodarstvo se je v tretjem in četrtem četrtletju lani skrčilo. K zdrsu v recesijo je med drugim pripomogel spor z ZDA, uradni razlog je bilo turško pridržanje ameriškega pastorja. Sledili so carine ZDA in stopnjevanje političnega pritiska.
 

Turčija ima več problemov, ne zgolj recesijo


V primerjavi z zadnjim četrtletjem 2017 se je ob koncu lanskega leta turški BDP skrčil za tri odstotke. V celotnem lanskem letu je Turčija imela 2,6-odstotno gospodarsko rast, kar je precej manj od 7,4-odstotne v letu 2017.

Ohlajanje gospodarstva v kombinaciji s krizo turške lire v lanskem letu sta občutljivi vprašanji za turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdoğana in njegovo Stranko za pravičnost in razvoj, ki bosta 31. marca poskušala prepričati volivce na lokalnih volitvah v državi.

Visoka ostaja tudi inflacija, kažejo podatki statističnega urada. Oktobra lani je dosegla vrh pri 25,24 odstotka, preden je zdrsnila in februarja dosegla 20 odstotkov.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine