Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Trg katalizatorjev bo rasel hitreje kot proizvodnja avtomobilov

Vroča delnica: Povpraševanje po Umicorjevih katalizatorjih, baterijah in reciklažnih storitvah poganjajo megatrendi.
umik Foto In
umik Foto In
Damjan Kovačič, KBM Infond
21. 8. 2018 | 15:00
3:45
Umicore je inovativno belgijsko podjetje, ki postaja vodilno v čisti zeleni mobilnosti s korporativnim geslom Materiali za boljše življenje. Povpraševanje po Umicorjevih tehnoloških materialih in reciklažnih storitvah poganjajo megatrendi, kot so strožji emisijski standardi, elektrifikacija avtomobilov in potreba po reciklaži dragocenih naravnih virov. Njihova dejavnost je usmerjena na katalizatorje, baterijske tehnologije ter recikliranje.

Na področju katalizatorjev za bencinske in dizelske motorje se vse vrti okoli vse strožjih omejitev emisij škodljivih izpušnih plinov. Z novimi emisijskimi standardi Euro 6d, China 6 in Bharat VI se bo vrednost bencinskih katalizatorjev v avtomobilih podvojila, vrednost dizelskih katalizatorjev pa naj bi se povečala za 50 odstotkov. To pomeni, da bo v finančnem smislu trg katalizatorjev rasel veliko hitreje kot količinska proizvodnja avtomobilov. Umicore ima po besedah uprave tehnološko prednost v ključnih segmentih, zato bi lahko v prihodnjih petih letih še povečeval svoj tržni delež. V prvi polovici leta so katalizatorji prispevali 42-odstotni delež v prihodkih družbe, ob 12-odstotni profitni marži pa tretjino celotnega dobička iz poslovanja (EBIT).


Prelomno leto


Leto 2017 je bilo za Umicor prelomno predvsem po zaslugi izjemnega povpraševanja po katodnih materialih za električne baterije, ki se je v prvi polovici 2018 še okrepilo s kar 63-odstotno rastjo prihodkov in 97-rastjo EBIT. Energija in površinske tehnologije so tako prispevale k prihodkom že 39 odstotkov, ob 19-odstotni profitni marži pa je ta segment prinesel že 45 odstotkov EBIT.

Umicor pa je tudi tehnološki velikan na področju kompleksne reciklaže plemenitih in posebnih kovin iz baterij, katalizatorjev in elektrooptičnih materialov. Reciklirni del poslovanja prinaša stabilne prihodke z visoko maržo, ne more pa dosegati tako visokih stopenj rasti kot katalizatorji in baterijski materiali. V prvi polovici leta je reciklaža kovin prispevala k prihodkom družbe 19 odstotkov, ob 24-odstotni profitni marži pa slabo tretjino EBIT.


V znamenju elektrifikacije


Naslednje desetletje bosta zaznamovala elektrifikacija vozil in množično povpraševanje po električnih baterijah. Delež baterijskih električnih vozil naj bi se v svetu do leta 2030 povečal na okoli desetino. Pri električnih baterijah je treba vedeti, da se katodni materiali in kemijska sestava baterijskih celic zelo razlikujejo glede na specifične potrebe končnih uporabnikov v elektroniki, električnih orodjih, električnih vozilih, kolesih ali shranjevalnih enotah.

Umicore je v zadnjih letih investiral več kot milijardo evrov v širitev proizvodnje katodnih materialov za baterije in je danes s 50-odstotnim tržnim deležem vodilni na svojem področju. S svojo tehnološko prednostjo, integrirano dobaviteljsko verigo in ekonomijo obsega se je pozicioniral kot ključni dobavitelj katodnih materialov, ki bo sposoben oskrbeti raznolike potrebe izdelovalcev baterijskih celic in eksponentno rast povpraševanja.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine