Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Strabag bo prečesal vse izgubljene posle v zadnjem obdobju

Gradbeno podjetje je imelo lani 16,3 milijarde evrov prihodkov od prodaje.
FOTO: Boštjan Fon
FOTO: Boštjan Fon
20. 5. 2019 | 09:00
20. 5. 2019 | 11:31
2:15
Dostop do delitve poslov je lahko – kot se je pokazalo v primeru avstrijske afere – vzvod za pridobivanje politične moči. Podkanc­ler Heinz-Christian Strache je v zameno za pomoč pri zagotav­ljanju podpore njegovi stranki­ ponujal poslovne pogodbe z vlado domnevni ruski vlagateljici. »Vzemimo Strabag kot primer, s prvo redno sejo vlade ti lahko obljubim, da Strabag ne bo več dobil naročil,« je mogoče slišati na posnetku.

Preberite tudi: Ko ti »krona« pade z glave

Strabag je mednarodno gradbeno podjetje s sedežem na Dunaju. Je med večjimi tovrstnimi podjetji v Evropi (navzoči so tudi v Sloveniji, lani so opravili za 58 milijonov evrov poslov). Lani so zbrali rekordnih 16,3 milijarde evrov prihodkov od prodaje (za primerjavo: to je več, kot znaša slovenski državni proračun), pod črto jim je ostalo 353 milijonov evrov, v sistemu pa je zaposlenih 75.000 ljudi. Za letos ima približno 17 milijard evrov zalog gradbenih naročil. Večino poslov opravijo v Nemčiji.

Podjetje je od leta 2007 na dunajski borzi, četrtinski lastnik je družba Raspera holding ruskega tajkuna Olega Deripaske.

Deripaska je prišel v Strabag transparentno, prek odkupov delnic, sodeloval je tudi pri dokapitalizaciji podjetja. Strachejeva napoved prenosa podjetij bi lahko vplivala zgolj na avstrijsko podružnico Strabaga. Ta na leto zbere 2,5 milijarde evrov prihodkov in ima zaposlenih okrog 10.000 ljudi. Po pisanju Kurierja se posli Strabaga v Avstriji dobro razvijajo, saj je dobil posel gradnje 33-kilometrskega železniškega predora Koralm, ki povezuje Štajersko s Koroško. So pa predstavniki tega podjetja kot odziv na afero sporočili, da bodo temeljito proučili razpise v zadnjih letih, na katerih niso bili uspešni.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine