Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

SDH dosegel dogovor o poplačilu dolgov skupine T-2

Dogovor predvideva poravnavo v višini 90 milijonov evrov. SDH bo še danes prejel plačilo v višini 37 milijonov evrov, preostanek pa najpozneje do julija 2027.
Sklenjena poravnava je tako za SDH kot skupino T-2, pa tudi družbo Telemach, ki nastopa v vlogi plačnika dela dolga skupine T-2, najboljša in najpravičnejša rešitev, menijo v SDH. FOTO: Leon Vidic/Delo
Sklenjena poravnava je tako za SDH kot skupino T-2, pa tudi družbo Telemach, ki nastopa v vlogi plačnika dela dolga skupine T-2, najboljša in najpravičnejša rešitev, menijo v SDH. FOTO: Leon Vidic/Delo
STA, Nejc Gole
14. 8. 2024 | 11:35
14. 8. 2024 | 13:24
6:43

S tem ko so Slovenski državni holding, T-2 in Telemach sklenili dogovor o poplačilu dolgov skupine T-2, je padla prva ovira za Telemachov nakup operaterja T-2. Združeni družbi bi skupaj dosegli opazno večji tržni delež, za zaključek transakcije pa bo potrebno tudi soglasje agencije za varstvo konkurence.

Slovenski državni holding (SDH) je danes s T-2 in Telemachom sklenil dogovor o poplačilu dolgov skupine T-2. Ta predvideva poravnavo v višini 90 milijonov evrov. SDH bo še danes prejel plačilo v višini 37 milijonov evrov, preostanek pa bo nakazan najpozneje do konca julija 2027, so sporočili iz SDH.

Kot so navedli v upravljavcu državnega premoženja, sklenjeni dogovor predstavlja zaključek pogajanj in upravljavskih aktivnosti izterjave dolga, ki jih je SDH intenzivno izvajal od pripojitve Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) z začetkom leta 2023, DUTB pa vse od leta 2014.

SDH bo še danes prejel del plačila v višini 37 milijonov evrov, preostalih 53 milijonov evrov, ki so po navedbah SDH ustrezno obrestovani in zavarovani z nepogojno bančno garancijo, pa najpozneje do 31. julija 2027.

Sklenjena poravnava je tako za SDH kot skupino T-2, pa tudi za družbo Telemach, ki nastopa v vlogi plačnika dela dolga skupine T-2, najboljša in najbolj pravična rešitev, menijo v SDH. »Ta na eni strani zagotavlja poplačilo terjatev SDH v višini, kot je bila priznana v pravnomočno potrjenih prisilnih poravnavah družb skupine T-2, vključno z dogovorjenimi obrestmi za čas od pravnomočno zaključenih prisilnih poravnav do sklenitve dogovora, družbi T-2 pa omogoča nadaljnje poslovanje brez grozečega stečaja družbe,« so pojasnili.

V SDH so s sklenitvijo poravnave zadovoljni. Član uprave Janez Tomšič je pri tem dejal, da so bili vsi deležniki kljub številnim pravnim sporom, preteklim nesoglasjem in medsebojnemu nezaupanju med SDH in T-2 zmožni sesti za skupno mizo in po intenzivnih pogajanjih skleniti za vse strani sprejemljiv dogovor.

»Sklenjeni dogovor o poravnavi predstavlja za SDH ekonomsko najboljšo rešitev, ki v primerjavi z drugimi scenariji izterjave dolga zagotavlja najvišje poplačilo terjatev do družb skupine T-2. Verjamem, da SDH z uspešnim zaključkom tega dolgotrajnega procesa izterjave potrjuje svojo zavezanost k učinkovitemu upravljanju državnega premoženja,« je v sporočilu za javnost zapisal Tomšič.

S sklenitvijo dogovora bo odpadel tudi narok za začetek stečajnega postopka T-2, ki je bil predviden za 20. avgust.

Padla prva ovira za prevzem

Z doseženim dogovorom je Telemach z Garnolom podpisal pogodbo o nakupu poslovnih deležev v T-2, s katero bo pridobil vsaj 98,06 odstotka. V tej transakciji bo Telemach Slovenija v prvi fazi pridobi 24,9-odstotni delež, po odobritvi regulatorjev pa še preostanek.

Tomislav Čizmić, predsednik uprave Telemacha Slovenija, je dejal: »Z današnjim podpisom smo podjetju T-2 omogočili konkurenčno prihodnost, ki je bila zaradi grožnje s stečajem negotova.« FOTO: Jure Eržen/Delo
Tomislav Čizmić, predsednik uprave Telemacha Slovenija, je dejal: »Z današnjim podpisom smo podjetju T-2 omogočili konkurenčno prihodnost, ki je bila zaradi grožnje s stečajem negotova.« FOTO: Jure Eržen/Delo

Tomislav Čizmić, predsednik uprave Telemacha Slovenija, je dejal: »Z današnjim podpisom smo podjetju T-2 omogočili konkurenčno prihodnost, ki je bila zaradi grožnje s stečajem negotova. S tem prevzemom krepimo naše kapacitete za nadaljnja vlaganja v najsodobnejšo mobilno in fiksno telekomunikacijsko infrastrukturo, napredne tehnologije ter inovativne produkte in storitve. Prepričani smo, da je konsolidacija industrije ključna za ohranitev konkurenčnosti na slovenskem trgu in spodbujanje digitalizacije ter povezljivosti, kar bo dolgoročno okrepilo slovensko gospodarstvo.«

Večinski lastnik družbe Garnol in prokurist v družbi T-2 Jurij Krč pa je dejal, da bo T-2 lahko s transakcijo še naprej uspešno razvijalo svoj potencial. T-2 bo svojim naročnikom še naprej samostojno in neodvisno zagotavljal telekomunikacijske storitve ter razvijal blagovno znamko T-2, so sporočili iz te družbe. »Za naše naročnike se v prihodnje ne spreminja nič, vsi pogoji poslovanja in razmerja s strankami ostajajo še naprej nespremenjeni,« je povedal predsednik poslovodstva v družbi T-2 Robert Erzin.

mobilna telefonija tržni delež Foto Zx Igd
mobilna telefonija tržni delež Foto Zx Igd

Kako je razdeljen trg

Prevzem bo presojal še varuh konkurence. Telemach je že zdaj največji ponudnik priključkov fiksnega širokopasovnega dostopa do interneta s tretjinskim tržnim deležem. Skupaj s T-2 pa bi imel 55-odstotni tržni delež, kažejo podatki Agencije za komunikacijska omrežja in storitve.

Več kot polovični tržni delež bi skupaj imela tudi pri televizijskih priključkih. Telemach danes obvladuje trg kabelskih priključkov, saj je v preteklosti aktivno prevzemal kabelske operaterje po državi. T-2 ima po drugi strani malo kabelskih priključkov, v nasprotju s Telemachom pa temelji na segmentu internetne televizije (IPTV). Telemach je torej predvsem kabelski operater, T2 pa IP-operater, kar bi lahko bil Telemachov argument pri agenciji za varstvo konkurence.

Če upoštevamo tako IPTV kot kabelske priključke, je Telemach največji ponudnik v Sloveniji s 35-odstotnim tržnim deležem, skupaj s T-2 pa bi dosegel 55-odstotni tržni delež. Telekom Slovenije ima 25-odstotni tržni delež, A1 pa enajstodstotnega.

Na področju mobilne telefonije bi se Telemach približal največjemu ponudniku, Telekomu. Slednji je imel ob koncu lanskega leta 35-odstotni tržni delež, Telemach in A1 sta imela 26-odstotni tržni delež, T-2 pa sedemodstotnega.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine