Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Sodišče: Poslanci nadzornika SDH razrešili nezakonito

Dr. Leon Cizelj, znani jedrski fizik in vodja odseka za reaktorsko tehniko na Inštitutu Jožef Stefan, je bil v državnem zboru razrešen junija leta 2022.
Golobov krog se je tako rekoč takoj po prevzemu vlade lotil kadrovanja v krovnem upravljavcu državnega premoženja. FOTO: Leon Vidic/Delo
Golobov krog se je tako rekoč takoj po prevzemu vlade lotil kadrovanja v krovnem upravljavcu državnega premoženja. FOTO: Leon Vidic/Delo
13. 8. 2024 | 07:30
13. 8. 2024 | 09:38
4:43

Slovenski državni holding (SDH), ki upravlja okoli deset milijard evrov premoženja, je zanimiv za vsakokratno vladajočo politično garnituro, nič drugače ni z aktualno.

Krog Roberta Goloba je le dobra dva tedna po prevzemu oblasti začel prevzemati vzvode oblasti v gospodarstvu, ko je vlada državnemu zboru predlagala tudi odpoklic dveh članov nadzornega sveta SDH, tudi Leona Cizlja. Po njeni presoji ni izpolnjeval zakonskih pogojev za člana nadzornega sveta.

Sodba. FOTO: Zajem zaslona
Sodba. FOTO: Zajem zaslona

Cizelj se je odločil za tožbo, v kateri je oporekal očitkom, da za funkcijo nadzornika krovnega upravljavca državnega premoženja ni izpolnjeval pogojev. Konkretno so mu med drugim očitali, da ne izpolnjuje pogoja o najmanj desetletnih delovnih izkušnjah iz vodenja ali upravljanja gospodarskih družb. Golobovi so ocenili, da ima le tri leta in pol ustreznih izkušenj, druge izkušnje, ki jih je navajal Cizelj, pa da ne ustrezajo zahtevanim pogojem oziroma niso bile pridobljene v gospodarskih družbah.

Upravno sodišče je zdaj razsodilo, da je bil sklep državnega zbora iz 22. junija leta 2022 nezakonit. Pritožba proti sodbi ni mogoča.

Cizelj v tožbo že pred dvema letoma

Cizelj je svojo sodno pot začel že julija 2022 na ljubljanskem okrožnem sodišču in zahteval, da to ugotovi ničnost sklepa državnega zbora o njegovem odpoklicu s funkcije nadzornika SDH.

Trajalo je kar nekaj časa, da je sodišče aprila lani odločilo, da za primer ni pristojno, in je tožbo zavrglo.

Cizelj je šel naprej na višje sodišče, ki je omenjeni sklep spremenilo tako, da je presodilo, da ljubljansko okrožno sodišče ni stvarno pristojno za odločanje o tej zadevi, zato se ta odstopi upravnemu sodišču. Skladno s sodno prakso in odločitvijo ustavnega sodišča je namreč presodilo, da gre pri razrešitvi nadzornika SDH za upravni akt.

Sodbo seveda pozdravljam, žal pa mi je, da je do odločitve sodišča prišlo tako pozno, komentira Leon Cizelj FOTO: Tomi Lombar/Delo
Sodbo seveda pozdravljam, žal pa mi je, da je do odločitve sodišča prišlo tako pozno, komentira Leon Cizelj FOTO: Tomi Lombar/Delo

Sodišče je odločilo, da mora Republika Slovenija, ki jo je zastopalo državno odvetništvo, povrniti tudi vse stroške postopka. Cizlja je zastopal odvetnik Franci Matoz.

V nadzornem svetu SDH bi moralo skladno s pristojnim zakonom sedeti pet članov, trenutno v njem sedijo le štirje. Od nadzorniške ekipe, v kateri je bil za časa vlade Janeza Janše Leon Cizelj, se je med nadzorniki obdržal le davčni strokovnjak Ivan Simič. Iskanje petega nadzornika pa, kot smo pisali, doslej ni bilo uspešno.

Podrobnosti sodbe si lahko preberete tukaj.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine