Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Novice

Evropsko gospodarstvo drsi v območje stagflacije

Evropa se lahko zaradi posledic vojne hitro znajde v območju stagflacije – stagnacije gospodarstva in visoke inflacije. To bi zmanjšalo kupno moč prebivalcev.
V Evropi bomo posledice vojne občutili bolj kot v ZDA, povsem drugačne razmere vladajo tudi na Kitajskem. Tam bodo ruski energenti cenejši kot v drugih delih sveta. FOTO: Aleš Černivec
V Evropi bomo posledice vojne občutili bolj kot v ZDA, povsem drugačne razmere vladajo tudi na Kitajskem. Tam bodo ruski energenti cenejši kot v drugih delih sveta. FOTO: Aleš Černivec
14. 3. 2022 | 05:00
14. 3. 2022 | 10:53
10:21

V nadaljevanju preberite:

»Ravno ko so se začele razmere izboljševati, mora Evropa že začeti na novo, in to s precej slabše pozicije, kot jo je imela pred rusko invazijo. Nimamo pa čarobne palice, ki bi hitro rešila odvisnost od ruskih energentov,« pojasnjuje Damjan Kovačič iz Save Infonda. Potem ko so države članice EU optimistično zagnale načrt za okrevanje in odpornost, evropski analitiki zdaj opozarjajo na možnost upočasnitve gospodarske rasti in nadaljnje višanje cen. Stara celina se lahko hitro znajde v območju tako imenovane stagflacije – stagnacije gospodarstva in visoke inflacije, kar bi zmanjšalo kupno moč prebivalcev.

Negativni šok zaradi napada na Ukrajino bo medtem imel bistveno manjši vpliv na ameriško in kitajsko gospodarstvo, zato je vprašanje, kako konkurenčna bo Evropa v primerjavi z ostalimi deli sveta. Kaj napovedujejo slovenski ekonomisti in katere panoge so v trenutnem gospodarskem ozračju najbolj na udaru? Kakšni izzivi čakajo Evropo in katere so morebitne rešitve?

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine