Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Racman bi se Medje in Lična rešil z ukinitvijo nagrade

Irski sklad Kylin Prime Group je povečal delež v Hranilnici Lon.
Alea Iacta Sergeja Racmana izpodbija dokapitalizacijo Lona in hkrati zahteva novo. FOTO: Arhiv Lona
Alea Iacta Sergeja Racmana izpodbija dokapitalizacijo Lona in hkrati zahteva novo. FOTO: Arhiv Lona
Maja Grgič
19. 6. 2018 | 06:00
19. 6. 2018 | 10:45
3:28
Ljubljana – Lastniki hranilnice Lon pred julijsko skupščino delajo poteze, s katerimi poskušajo povečati svoj vpliv v banki. Alea Iacta Sergeja Racmana zahteva odločanje o novi dokapitalizaciji in odpravo nagrad za nadzornike, irski sklad Kylin Prime Group pa medtem povečuje svoj delež.

Alea Iacta je zahtevala razširitev dnevnega reda skupščine, ki je sklicana za 9. julij. Čeprav je Lon pravkar končal dokapitalizacijo, Racmanova družba predlaga, naj se uprava Lona pooblasti za novo povečanje kapitala v višini 1,5 milijona evrov. Zanimivo gre za podobno vsoto, kot je bila vplačana v drugem krogu dokapitalizacije Lona, ki jo družbe iz Racmanovega kroga izpodbijajo na sodišču. Pri tem je nenavadno, da Racman že predlaga tudi število novih delnic, čeprav je to naloga uprave. Če bi takšen predlog obveljal, bi cena za delnico znašala 75 evrov, torej 30 evrov manj kot v pravkar končani dokapitalizaciji. Zato je slišati razlage, da bi hotel Racmanov krog s tem manevrom poceni priti do delnic in dodatnega deleža v hranilnici Lon.
 

Nadzornikom le še sejnine


Za obvladovanje nadzornega sveta si Racman zelo prizadeva. Na dnevni red skupščine je že uvrščena njegova zahteva po imenovanju njegovega dolgoletnega poslovnega partnerja Francija Žmavca za nadzornika Lona, kjer ima že dva svoja človeka. Poleg tega, kot kaže, poskuša k odstopu prisiliti prvega nadzornika Janka Medjo in člana Roberta Lična. Alea Iacta je predlagala tudi spremembo statuta, ki odpravlja nagrade za nadzornike in predvideva le še sejnine v višini 250 evrov oziroma 400 evrov za predsednika.

Sergej Racman FOTO: Jure Eržen/Delo
Sergej Racman FOTO: Jure Eržen/Delo


Racman je poskušal Medjo in Lična odpoklicati že na majski skupščini, a mu to ni uspelo in glede na to, da za to potrebuje 75-odstotno večino, mu niti zdaj ne bi. Glede na njegov vpliv v banki po naših informacijah ni izključeno, da bi omenjena nadzornika lahko še pred skupščino odstopila. Z obvladovanjem nadzornega sveta bi Racman lahko zamenjal tudi upravo banke, ki jo vodi Jaka Vadnjal.
 

Irci krepijo vpliv


To bo najbrž odvisno tudi od tega, kolikšen vpliv si bo zagotovila družba Kylin Prime Group, ki je kupila vse delnice v drugem krogu dokapitalizacije, ki jo, kot rečeno, družbe iz Racmanovega kroga izpodbijajo na sodišču. Kylin Prime Group, kot kaže, skladno z napovedmi povečuje svoj delež, saj je pred kratkim kupil 1,43 odstotka delnic Zlata moneta II, ki je v lasti državne slabe banke, tako da ima zdaj že več kot 17-odstotni delež. Po neuradnih informacijah pa se za odkup dogovarja s še nekaterimi drugimi lastniki. Irski sklad, ki bi v Lonu menda hotel razvijati tehnološke rešitve za finančne rešitve (fintech), po neuradnih informacijah želi pridobiti več kot polovični delež.

Kylin Prime Group mora najkasneje do začetka julija Banko Slovenije zaprositi za dovoljenje za pridobitev kvalificiranega deleža, sicer lahko za delež, ki presega desetino, ostane brez glasovalnih pravic.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine