Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Puščava je vir »nizkocenovnega« litija

Prednost podjetja Sociedad Quimica y Minera de Chile so nahajališča litija v puščavi Atacama.
V letu 2025 lahko pričakujemo okrevanje cen litija, ki so trenutno zaradi presežne ponudbe na trgih precej nizke. Na fotografiji je rudnik SQM v puščavi Atacama v Čilu. FOTO: Martin Bernetti/AFP
V letu 2025 lahko pričakujemo okrevanje cen litija, ki so trenutno zaradi presežne ponudbe na trgih precej nizke. Na fotografiji je rudnik SQM v puščavi Atacama v Čilu. FOTO: Martin Bernetti/AFP
Aleš Grbić, Sava Infond
28. 10. 2024 | 15:00
4:19

Sociedad Quimica y Minera de Chile (SQM) je rudarsko podjetje s pomembnimi operacijami na področju litija (ki se uporablja predvsem v baterijah za električna vozila in sistemih za shranjevanje energije), specialnih in standardnih kalijevih gnojil ter joda, ki se uporablja predvsem v kontrastnih sredstvih za rentgensko slikanje. SQM razvija projekt pridobivanja litija iz trde kamnine v Avstraliji in širi svoje zmogljivosti rafiniranja litija na Kitajskem.

SQM ima dostop do visokokakovostnih mineralnih nahajališč in je nizkocenovni proizvajalec litija, joda in nitratov, ki se uporabljajo v specialnih gnojilih. Njihovo nizkocenovno nahajališče litija v Salarju de Atacami ima najvišjo koncentracijo litija na svetu in izkorišča visoke stopnje izhlapevanja v čilski puščavi. Z rastjo uporabe električnih vozil lahko pričakujemo visoko dvomestno letno rast povpraševanja po litiju po svetu. Govorimo o enem najboljših potencialov za rast med surovinami.

Med največjimi proizvajalci

SQM je eden izmed treh največjih svetovnih proizvajalcev litija. Trenutno širi svoje čilske proizvodne zmogljivosti litijevega karbonata s 70.000 ton leta 2019 na vsaj 300.000 ton. SQM bo leta 2025 svoje vire za proizvodnjo litija v Čilu prenesel na skupno podjetje z državnim podjetjem Codelco, v katerem bo imel nekaj manj kot 50-odstotni lastniški delež, kar mu bo po dokončanju širitve omogočilo zmogljivost 150.000 metričnih ton.

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo

SQM gradi projekt litija Mount Holland v Avstraliji prek skupnega podjetja z Wesfarmers, ki bo popolnoma integriran proizvajalec litijevega hidroksida. Projekt je zagnal proizvodnjo pred kratkim. Stroški na enoto naj bi se gibali v spodnji polovici stroškovne krivulje za litijev hidroksid. Skupaj partnerjem Hancock Prospecting so prevzeli Azure Minerals. Azure ima 60-odstotni delež v projektu Andover v Avstraliji. Ta je, ko je SQM vstopil v projekt, na približno enaki stopnji kot Mount Holland. SQM že ima 19,99-odstotni lastniški delež v Azuru.

Tudi nitrati in jod

Poleg tega je SQM vodilni na trgu kalijevega nitrata, specialnega gnojila, ki se uporablja za pridelavo visokovrednih kmetijskih kultur, vključno s sadjem in zelenjavo. Je pa tudi manjši igralec na trgu surovinskega kalija. Prehod na bolj vredno hrano v prehrani na razvijajočih se trgih naj bi spodbudil tudi povpraševanje po specialnem kaliju.

Navsezadnje je SQM največji svetovni proizvajalec joda, ki se uporablja v kontrastnih sredstvih za rentgensko slikanje, farmacevtskih izdelkih in filmih LCD. Povpraševanje po jodu naj bi v prihodnjih letih raslo, saj se bodo zaradi starajočega se prebivalstva povečali izdatki za zdravstveno varstvo.

V letu 2025 lahko pričakujemo okrevanje cen litija, ki so trenutno zaradi presežne ponudbe na trgih na večletno najnižjih ravneh. Povpraševanje (ocena za letos je okoli 15-odstotna rast) narašča predvsem zaradi večje globalne prodaje električnih vozil in širjenja sistemov za shranjevanje energije. Val nove ponudbe pa je celo presegel rast povpraševanja, kar je povzročilo znižanje cen. S tem, ko so cene padle pod 10.000 ameriških dolarjev za tono, se je ponudba še bolj skrčila. Precej novih projektov je zaustavljenih ali odloženih do boljših pogojev na trgu. Nizke cene bodo povzročile upočasnitev globalne rasti ponudbe v prihodnjem letu. Z uravnoteženjem trga v letu 2025 lahko pričakujemo, da bodo povprečne cene višje v primerjavi s trenutnimi ravnmi.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine