Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Pravni boj za identiteto ustvarjalca bitcoina

Pravna bitka v Londonu vzbuja dvom o identiteti Satošija Nakamota.
Avstralski računalničar Craig Wright trdi, da je Satoši Nakamoto, ustvarjalec bitcoina. FOTO: Daniel Leal/AFP
Avstralski računalničar Craig Wright trdi, da je Satoši Nakamoto, ustvarjalec bitcoina. FOTO: Daniel Leal/AFP
P. D.
10. 2. 2024 | 12:00
4:17

V sodnih dvoranah Londona se odvija pravni boj, ki bi lahko za vedno razjasnil eno od največjih skrivnosti v svetu kriptovalut – pravo identiteto ustvarjalca bitcoina, znanega pod psevdonimom Satoshi Nakamoto.

Avstralski računalniški znanstvenik Craig Wright vztrajno zagovarja stališče, da je on um, ki stoji za to revolucionarno digitalno valuto. Njegove trditve pa so se znašle na preizkušnji, saj je Crypto Open Patent Alliance (COPA), koalicija podjetij, povezanih s kriptovalutami, vložila tožbo z namenom dokazati, da Wright ni Nakamoto.

Kdo je pravi Nakamoto

Wright se sooča s hudimi obtožbami o ponarejanju dokumentov, ki naj bi podpirali njegovo zgodbo. Medtem ko on zanika vsako krivdo, COPA in njihov odvetnik Jonathan Hough predstavljajo dokaze, ki postavljajo pod vprašaj njegove besede. Zdi se, da je Wrightova obramba zgrajena na razlagah o tehničnih napakah in predčasnem deljenju raziskovalnih člankov, ki naj bi pojasnjevali nekonsistentnosti v njegovih dokumentih. Wright celo izpodbija kvalifikacije strokovne priče, ki jo je izbrala njegova obramba, zaradi njenih dvomov v avtentičnost predstavljenih dokumentov. Ta nepričakovani obrat kaže na razpoke v Wrightovi obrambi in dodaja težo obtožbam COPA.

Sodni proces, ki bo trajal več dni, bo prava drama, ki bo vključevala pričanja in analizo dokazov s strani forenzičnih strokovnjakov. To bo sodniku omogočilo, da bo na koncu lahko izdal pisno odločitev, ki bo morda za vedno zapečatila vprašanje avtorstva bitcoina.

Odmevne posledice za prihodnost bitcoina

Pravni boj okoli identitete ustvarjalca bitcoina, Satoshija Nakamota, ni le vprašanje avtorstva, ampak ima tudi daljnosežne posledice za intelektualno lastnino in nadaljnji razvoj te tehnologije. Tožba bi lahko določila, kdo lahko nadzoruje izvorno kodo bitcoina in s tem vpliva na njegov razvoj.

Wrightove trditve in njegovo tožbeno vedenje že vplivajo na skupnost razvijalcev bitcoina. COPA zatrjuje, da Wright s svojim ravnanjem odvrača razvijalce od nadaljnjega razvoja odprtokodne tehnologije bitcoina. Prav tako trdi, da Wright s svojimi grožnjami s tožbami in dejanskimi pravnimi bitkami ustvarja »strahovlado« v skupnosti. Izid sodnega procesa bo vplival na več povezanih tožb, ki jih je Wright vložil, in lahko določi pravico nadzora nad bitcoinom.

Iskanje identitete Satoshi Nakamota se nadaljuje že več let z različnimi poskusi dokazovanja prave identitete. Wrightova trditev temelji na njegovem občudovanju japonske kulture in želji po ohranjanju zasebnosti, kar pa je COPA označila za del »obsežne lažne zgodbe, podprte z industrijskim obsegom ponarejanja dokumentov«. Če se Wrightove trditve izkažejo za lažne, bi to lahko odprlo vrata nadaljnjemu iskanju prave identitete Nakamota.

Sodni proces in pričakovanja so visoki. Sodnik bo svojo odločitev izdal pisno, kar bo vplivalo na prihodnost bitcoina kot odprtokodne tehnologije. Obramba in tožilstvo imata različne pristope k dokazovanju in zavračanju Wrightovih trditev. Če bo COPA uspešna, bo Wright težko nadaljeval s svojimi trditvami o intelektualni lastnini bitcoina. V nasprotnem primeru bi Wright lahko postal »vratar« bitcoina, odločal o tem, kdo sme delati na kodi in pod kakšnimi pogoji se lahko sistem uporablja.

Pravni boj za identiteto Nakamota in nadzor nad bitcoinom ostaja v središču pozornosti, saj bi lahko njegov izid oblikoval prihodnost ene najpomembnejših inovacij v svetu financ.

Članek je nastal s pomočjo umetne inteligence in ni lektoriran

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine