Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Pandemija močno sklestila dobičke bank

Do konca avgusta dobički bank manjši za več kot polovico, v BS pa pričakujejo, da bodo banke ob koncu leta najverjetneje še vedno pozitivno poslovale.
Poslabšane gospodarske razmere zaradi pandemije covid-19 in nizke obrestne mere bodo vplivale na poslabšanje uspešnosti poslovanja bank tudi v prihodnje, ocenjujejo v BS. FOTO: Banka Slovenije
Poslabšane gospodarske razmere zaradi pandemije covid-19 in nizke obrestne mere bodo vplivale na poslabšanje uspešnosti poslovanja bank tudi v prihodnje, ocenjujejo v BS. FOTO: Banka Slovenije
9. 10. 2020 | 14:25
9. 10. 2020 | 14:35
1:55
Ljubljana – Banke so letos do konca avgusta poslovale z več kot pol nižjim dobičkom kot v istem obdobju lani. Dobiček pred obdavčitvijo je letos znašal 203 milijone, lani v istem obdobju 479 milijonov evrov. Donosnost na kapital tako letos s 6,1 odstotka močno zaostaja za lansko v istem obdobju (15,2 odstotka), ugotavljajo v Banki Slovenije.

Poslabšane gospodarske razmere zaradi pandemije covida-19 in nizke obrestne mere bodo vplivale na poslabšanje uspešnosti poslovanja bank tudi v prihodnje, ocenjujejo v BS, kjer pa hkrati pričakujejo, da bodo banke ob koncu letošnjega leta najverjetneje še vedno poslovale z dobičkom.

Letos do avgusta so se povečala predvsem likvidna sredstva, obseg posojil nebančnemu sektorju pa se je zmanjšal. Nedonosne izpostavljenosti bank (NPE) so se avgusta še rahlo zmanjšale. Bančni sistem ohranja dober kapitalski in likvidnostni položaj, še poudarjajo v slovenski centralni banki.

Vloge nebančnega sektorja ohranjajo visoko rast. Vloge gospodinjstev so se avgusta medletno povečale za 9,6 odstotka, vloge podjetij pa za dobro desetino. Letošnje povečanje vlog za 1,9 milijarde evrov se ob izostanku kreditiranja odraža v povečanju terjatev do centralne banke. Povečujejo se zlasti vloge na vpogled, ki so avgusta dosegle 77 odstotkov vseh vlog nebančnega sektorja.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine