Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Vrednost novih bonov bo nižja kot lani

Državni sekretar o predlogu še ni mogel govoriti, saj je predlog interventnega zakona za pomoč turizmu in gospodarstvu še v usklajevanju.
FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo
27. 5. 2021 | 09:50
27. 5. 2021 | 12:07
2:58
»Lahko potrdim, da je ministrstvo za gospodarstvo res predlagalo nove bone,« je danes novinarjem potrdil državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc.

image_alt
Na mizi tudi izdaja novih turističnih bonov


O podrobnostih ni mogel govoriti, saj je je predlog interventnega zakona za pomoč turizmu in gospodarstvu še v usklajevanju. Tokratna izdaja novih bonov bo po njegovih besedah bolj zahtevna, saj naj bi njihovo uporabo poleg turističnih in gostinskih storitev razširili tudi na kulturo, šport in rekreacijo. 

Lani izdani boni, ki jih je še za dobrih 230 milijonov evrov, ostajajo veljavni do konca leta. Zajc je povedal, da v lanske bone ne bodo posegali in da jih bodo do konca leta lahko unovčili vsi, ki jih še niso. Nove bone, katerih vrednost bo nižja, kot je bila lani, in jih bo mogoče porabiti do konca leta, pa bodo prejeli vsi, ki imajo v Sloveniji stalno prebivališče. Lani so polnoletni državljani prejeli po 200 evrov, mlajši od 18 let pa po 50.

Država je sicer doslej za pomoč turizmu in gostinstvu namenila okoli 450 milijonov evrov, od tega 40 odstotkov za ohranitev delovnih mest.


Dobrodošla pomoč


Predstavniki turističnih združenj so se strinjali, da je dosedanja pomoč države pomagala sektorju preživeti zdravstveno krizo. Opozorili so na nujno sprejetje interventnega zakona. »Če ne bi bilo izdaje novih bonov, bo upadel obisk slovenskih gostov,« je dejal Fedja Pobegajlo, direktor Turistično-gostinske zbornice Slovenije. Dodal je, da je panoga zelo odvisna od tujih gostov, zato jih skrbijo zahtevni pogoji za vstop v Slovenijo. Kljub državni pomoči je po ocenah zbornice okoli 3000 poslovnih subjektov zaprlo svoja vrata.

Državni sekretar je ob prehodu v zeleno fazo za prihodnji teden napovedal dodatna sproščanja v nastanitvenih in gostinskih obratih. Dodal je, da na ministrstvu podpirajo uvedbo zelenega digitalnega potrdila. »O resničnem okrevanju bomo lahko govorili, ko bo mogoče prosto prehajati meje, saj je slovenski turizem zelo odvisen od tujih gostov,« je pojasnil Zajc.
 

Letos manj domačih gostov


Direktorica Slovenske turistične organizacije (STO) Maja Pak je dejala, da je bilo lani 40 odstotkov manj nočitev, kot leto prej. Za letos pričakujejo podobne številke, vendar z manj domačimi gosti, ki pa naj bi jih bilo še vedno za 15 odstotkov več kot leta 2019. STO bo tako letos pri promociji turizma usmerjena na domače in bližnje trge, kjer Slovenijo izpostavlja kot butično in zeleno destinacijo.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine