Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Norveški državni pokojninski sklad

Presečišče Podjetja, v katera vlaga bogati sklad, naj bi z okoljem ravnala odgovorno
Yngve Slyngstad, izvršni direktor norveškega državnega sklada. FOTO: Reuters
Yngve Slyngstad, izvršni direktor norveškega državnega sklada. FOTO: Reuters
Andrej Kotar
28. 5. 2018 | 12:00
3:10
Norveški državni pokojninski sklad že dolgo pritiska na podjetja, v katera vlaga, naj začnejo poročati tudi o količini ogljika, ki ga izpustijo v ozračje. Toda kljub temu je sklad, ki vlaga v naftno družbo Shell, prejšnji teden glasoval proti predlogu nekaterih Shellovih vlagateljev, ki so nameravali določiti jasne cilje o količini izpustov ogljika družbe Shell skladno z določili pariškega podnebnega sporazuma.

Norveški državni pokojninski sklad sestavljata dva premoženjska sklada v lasti norveške vlade: državni pokojninski sklad za globalne naložbe SPU (Statens pensjonsfond utland) in državni pokojninski sklad za naložbe na Norveškem SPN (Statens pensjonsfond Norge). Sklad SPU je med največjimi pokojninskimi skladi na svetu, naložbe ima v več kot 9000 podjetjih v 72 državah in upravlja premoženje, vredno okoli 8374 milijard norveških kron (881,87 milijarde evrov). Sklad upravlja norveška centralna banka v imenu norveških prebivalcev in se za naložbe odloča skladno z etičnimi smernicami.

Te določajo, da podjetje, v katero sklad vlaga, ne sme kršiti človekovih pravic in ne sme biti vpleteno v korupcijo ali onesnaževati okolja, in če podjetje ne upošteva teh etičnih meril, se sklad navadno odloči umakniti svoje naložbe. Norveški sklad zaradi jasnih etičnih smernic že nekaj časa pritiska na podjetja, v katera vlaga, naj začnejo razkrivati več nefinančnih podatkov, denimo količine ogljika, ki jih izpustijo v ozračje. Poleg tega si jih prizadeva prepričati, da bi pripravila analize o morebitnem razvoju dogodkov, če bi se povečalo število vročinskih valov, sušnih obdobij ali poplav, in poskušala predvideti, kako bi takšni dogodki vplivali na njihovo poslovanje.

Sklad ima 2,19-odstoten lastniški delež v naftni družbi Shell, vreden okoli šest milijard dolarjev (5,11 milijarde evrov). Več Shellovih vlagateljev je že dolgo pritiskalo na družbo Shell, naj zmanjša izpuste ogljika v ozračje in določi jasne cilje o količini izpustov ogljika skladno z določili pariškega sporazuma, zato so ti vlagatelji pripravili predlog o zmanjšanju izpustov ogljika in ga prejšnji teden predstavili na skupščini delničarjev. Toda med glasovanjem je predlogu nasprotovalo skoraj 95 odstotkov Shellovih vlagateljev, tudi Norveški državni pokojninski sklad. Predstavniki norveškega sklada medijem niso bili pripravljeni jasno pojasniti, zakaj so ravnali v nasprotju s svojimi etičnimi smernicami, povedali so le, da bi morala družba Shell sama določiti svoje cilje o količini izpustov ogljika in ji ne bi bilo treba upoštevati smernic iz pariškega podnebnega sporazuma.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine