Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

NLB za dividende manj kot desetino dobička

Največja Slovenska banka za dividende predlaga največ, kar dovolijo regulatorji.
Prvi obrok dividende bodo delničarji prejeli kmalu po skupščini, drugi obrok bo izplačan oktobra, če banka ne bo preklicala izplačila. FOTO Mavric Pivk/Delo
Prvi obrok dividende bodo delničarji prejeli kmalu po skupščini, drugi obrok bo izplačan oktobra, če banka ne bo preklicala izplačila. FOTO Mavric Pivk/Delo
4. 5. 2021 | 10:01
4. 5. 2021 | 13:07
3:20
Največja slovenska banka bo 14. junija izvedla skupščino delničarjev, na kateri bodo delničarji lahko sodelovali tako neposredno kot tudi na daljavo.

NLB zaradi omejitev regulatorjev, povezanih z zadostno kapitalsko trdnostjo, vlagateljem ponuja, da se za dividende nameni 24,8 milijona evrov, kar pomeni 1,24 evra bruto na delnico. Pa še to izplačilo bo v dveh delih.

Prvi del v znesku 12 milijonov evrov (0,6 evra bruto na delnico) bi vlagatelji prejeli takoj po skupščini. Drugi del bo NLB izplačala delničarjem 18. oktobra, če bo izplačilo dovoljeno s takrat veljavnimi predpisi: »Uprava je upravičena in dolžna delno ali v celoti preklicati izplačilo drugega obroka dividende in s tem delno znižati skupni znesek bilančnega dobička, namenjenega izplačilu dividend, le v primeru, če bi bilo izplačilo ali prevzem obveznosti izplačila drugega obroka dividende v nasprotju s predpisi,« je zapisala največja slovenska banka v sklicu skupščine.

Ob tem še opozorimo, da je tudi presečni datum lastništva za izplačilo drugega obroka oktobra. Do drugega obroka bodo tako upravičeni delničarji vpisani v delniško knjigo 15. 10. 2021.
 

Stroški storitev odnašajo dividendo malim delničarjem


Skupna dividenda vlagateljem pri trenutni ceni delnic NLB obljublja 2,2 odstotni dividendni donos. Večji delničarji so, sodeč po gibanju cene delnic, s takšnim načinom izplačila in donosom zmerno zadovoljni. Predvsem manjši vlagatelji pa bodo verjetno nezadovoljni z deljenim izplačilom, saj bi lahko večino dividende odnesli dohodnina in stroški borzno posredniških storitev. Za deset delnic (toliko je v javni ponudbi znašala najmanjša količina vpisa), bo delničar prejel nakazano zgolj 4,35 evra (bruto dividenda znaša šest evrov od katere pa se odbije 1,65 evra dohodnine). Pri čemer bo od tega zneska svojo provizijo odštela še borzno posredniška hiša. Provizije se sicer med borzno posredniškimi družbami in bankami močno razlikujejo.

Bilančni dobiček NLB sicer znaša kar 342 milijonov evrov, potem ko so delničarji zaradi omejitev izplačil brez dividend ostali že lani. NLB je letos že razkrila, da bo v prihodnjih treh letih za dividende razdelila več kot 300 milijonov evrov, pri čemer bi NLB lahko tudi letos sklicala še eno skupščino in predlagala dodatno izplačilo, če bodo odpravljene trenutne omejitve izplačil, ki so povezane z vplivom epidemije na finančno stabilnost bank. Uprava je namreč ob objavi letnega poročila napovedala, da želi delničarjem letos za dividende razdeliti 92,2 milijona evrov.

NLB je lani ustvarila 269,7 milijona evrov, kar je 39 odstotkov več kot predlanskim. Vendar pa je rast posledica prevrednotenja beograjske Komercijalne banke ob vključitvi v skupino, ki jo je NLB prevzela konec lanskega leta. Brez učinka prevzema bi čisti dobiček NLB lani dosegel 141,3 milijona evrov, kar bi bilo 27 odstotkov manj kot predlanskim.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine