Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

NLB v finale privatizacije z dvigom plač upravi

Delničarji potrdili dividende in nove nadzornike, bruto plače uprave NLB pa bodo podvojene v razponu med 340.000 do 420.000 evrov na leto.
Uprava NLB je bila z razpletom skupščine zadovoljna. Z leve Andreas Burkhardt, Archibald Kremser in Blaž Brodnjak. Foto Voranc Vogel
Uprava NLB je bila z razpletom skupščine zadovoljna. Z leve Andreas Burkhardt, Archibald Kremser in Blaž Brodnjak. Foto Voranc Vogel
Karel Lipnik, Miha Jenko
10. 6. 2019 | 12:10
10. 6. 2019 | 17:24
4:27
Ljubljana – Danes je potekala prva skupščina delničarjev NLB, po tem, ko je država lani prodala 65-odstotni delež. Na skupščini so navzoči delničarji, ki imajo 73 odstotkov glasovalnih pravic.

{embed_iframe}https://services.delo.si/enovice/prijava/{/embed_iframe}

Uprava je predstavila lansko poslovanje, kjer je bil eden ključnih dogodkov prav delna privatizacija. V zadnjih tednih so stekli postopki za prodajo še desetih odstotkov delnic NLB, po tej transakciji omejitev za poslovanje (denimo lizinški posli) ne bo več.

Skupščina je glasovala o razdelitvi bilančnega dobička. Potrdila je predlog uprave, po katerem dividenda znaša 7,13 evra na delnico. Skupno to pomeni 142,6 milijona evrov za delničarje.

Zbor delničarjev je podelil razrešnico upravi in nadzornemu svetu banke.

Novi člani nadzornega sveta so postali Mark William, Lane Richards, Shrenik Dhirajlal Davda in Gregor Rok Kastelic.

O nasprotnem predlogu odvetnika Mihe Kuniča, da se vzpostavijo rezervacije za izplačilo imetnikov kvalificiranih obveznosti (tako imenovanih izbrisancev) niso glasovali. Predsednik uprave Brodnjak sicer na te zahteve, odgovarja, da »je bilo po proučitvi vseh pravnih dejstev ugotovljeno, da po mednarodnih standardih oblikovanje takih rezervacij ni potrebno. Tudi revizorji so se izrekli na ta način, zato tudi niso bile oblikovane«.


Članom uprave se bodo plače podvojile


Bruto letne plače uprave NLB bodo po privatizaciji in prenehanju veljavnosti Lahovnikovega zakona že z junijem znašale od 340 do 420 tisoč evrov letno. »Vsak član ima svoj aneks k pogodbi, nismo pa čakali na prihodnjo sejo nadzornega sveta, ki bo zelo v kratkem, zaradi več dejavnikov. Ta proces je trajal res zelo dolgo, na koncu pa smo dosegli bolj ali manj soglasno odločitev, kaj nam je narediti, da banki zagotovimo stabilno in motivirano upravo za naprej. To je absolutno v interesu zdajšnjih in bodočih delničarjev,« je pojasnil predsednik nadzornega sveta Primož Karpe. Na vprašanje Dela je še dodal, da ta čas ne razmišljajo o spremembah v štiričlanski upravi banke.


NLB tik pred koncem privatizacije 


»V prihodnjih tednih predvidoma pričakujemo še privatizacijo preostalih desetih odstotkov [banke], s tem pa bo NLB lahko končno zadihala s polnimi pljuči in enakopravno tekmovala na ciljnih trgih in naslovila vse priložnosti, ki se nam ponujajo,« je bil z razpletom skupščine zadovoljen predsednik uprave Blaž Brodnjak.

Po naših informacijah bi lahko SDH sprejel odločitev o prodaji oziroma privatizaciji zadnjih 10 odstotkov delnic že prihodnji teden, ko ima na mizi tudi odločanje o prodaji Abanke. S prodajo tega deleža bi za NLB padle zaveze evropski komisiji o prepovedi opravljanja dejavnosti lizinga in faktoringa, do konca tega leta bi ostala v veljavi še prepoved nakupa drugih družb.

Ob tem pa tudi še ni znano, kakšna bo usoda zavarovalnice NLB Vita, ki bi jo banka zaradi formalnega kršenja danih zavez že morala začeti prodajati. »Banka se tu še vedno pogaja z evropsko komisijo, da bi dobili odpustek. Že lani smo poskusili s popolno privatizacijo, pa zaradi neugodnih tržnih razmer to ni bilo mogoče. Če ne bomo uspeli, pa bomo tudi to zavezo profesionalno izvedli, tako kot smo izvedli vse druge naložene zaveze. Tudi država bo s prodajo še desetih odstotkov izvedla vse svoje zaveze. S tem bodo izpolnjeni pogoji, da državna pomoč kot taka preneha veljati, banka pa lahko posluje kot normalno podjetje brez posebnih dodatnih obremenitev,« je pojasnil Brodnjak.


 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine