Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Nemčija z najdaljšo dražbo za G5 iztržila 6,5 milijarde evrov

Telekomunikacijski operaterji se pritožujejo, da so ostali brez denarja za vzpostavitev omrežja
Timotheus Hoettges, CEO of Deutsche Telekom AG, stands in front of a 5G antenna of Swedish network infrastructure provider Ericsson during the company's annual shareholder meeting in Bonn, Germany March 28, 2019. REUTERS/Wolfgang Rattay - RC1D49F0B760
Timotheus Hoettges, CEO of Deutsche Telekom AG, stands in front of a 5G antenna of Swedish network infrastructure provider Ericsson during the company's annual shareholder meeting in Bonn, Germany March 28, 2019. REUTERS/Wolfgang Rattay - RC1D49F0B760
Barbara Zimic
7. 8. 2019 | 12:28
4:58
Nova mobilna tehnologija 5G je v Nemčiji, ki ima eno najslabših mobilnih omrežij v Evropi, še pred uvedbo dvignila nemalo prahu. Ne le, da sta se ZDA in Nemčija zapletli v »vojno« zaradi Huaweia, telekomunikacijski operaterji so državi očitali, da jih je z izbranim načinom podelitve frekvenc spravila ob denar za vzpostavitev omrežja.

Podelitev frekvenc za vzpostavitev omrežja 5G, ki naj bi omogočilo ali vsaj pospešilo tako imenovano tehnološko revolucijo 4.0 oziroma tako imenovani internet stvari, je nemški državi prinesla slabih 6,6 milijarde evrov. To je precej več, kot pa so se sprva nadejali. V nemški agenciji za telekomunikacije so načrtovali, da bodo z dražbo 41 paketov frekvenc iztržili med tremi in petimi milijardami evrov. Zdaj bodo imeli na voljo torej za 1,5 milijarde evrov več sredstev za digitalizacijo šolstva in izgradnjo širokopasovnih omrežij tam, kjer jih danes še ni. To pa je v Nemčiji kar pogosto in po nekaterih ocenah naj bi država za celovito omrežitev potrebovala vsaj 80 milijard evrov.
 

Razočarani operaterji


Dražba, s katero je država podelila frekvence za omrežje 5G, je trajala rekordne tri mesece, kar skupaj z doseženo ceno kaže, da telekomunikacijska podjetja v novi tehnologiji vidijo dobre poslovne priložnosti. Operaterji, ki so si priborili frekvence, so bili nad postopkom sicer zelo razočarani in državi očitajo, da je z omejenim številom paketov frekvenc, ki jih je dala na razpolago, in z načinom izvedbe dražbe močno zvišala ceno. Kot pravijo, jih je država spravila ob del sredstev, ki jih bodo potrebovali za vzpostavitev omrežja. V agenciji za telekomunikacije so seveda povsem nasprotnega mnenja, namreč, država si je z dražbo, kot so dejali, pridobila pomemben del sredstev za tehnološko posodobitev države. Ponudnikom pa je naložila pomembne pogoje – do leta 2022 morajo namreč zagotoviti dostopnost obstoječa mobilnega standarda za vsaj 98 odstotkov gospodinjstev. S tem poskušajo na agenciji odpraviti siva polja na omrežju, ki so v državi zunaj urbanih centrov prepogosta. Signal na mobilnih telefonih pogosto izgine tudi med vožnjo po avtocestah.

Največji delež frekvenc je na dražbi, ki je potekala s strogim varnostnim režimom (predstavniki operaterjev so bili zaprti vsak v svojo sobo, dražbe pa so potekale največ eno uro na dan), zakupil Deutsche Telekom. Plačal je 2,17 milijarde evrov. Operater O2 je plačal 1,42 milijarde evrov, Vodafone, novinec 1&1 Drillisch, ki bo v prihodnjih letih kot četrti ponudnik zgradil lastno mobilno omrežje v Nemčiji, pa 1,07 milijarde evrov. Ali bo to znižalo cene mobilne telefonije v Nemčiji, ostaja odprto vprašanje.
 

Vloga Huaweija še ni znana


Operaterji bodo morali za vzpostavitev novega omrežja postaviti na tisoče dodatnih oddajnih stolpov. Deutsche Telekom namerava do leta 2021 postaviti dodatnih 7000 oddajnih stolpov. Razlog za to je tudi dejstvo, da bo del omrežja 5G deloval na zelo visokih frekvencah, ki pa imajo manjši doseg, zato morajo biti stolpi bolj pogosti. To je tudi eden od razlogov, da bo sprva 5G dostopen v urbanih središčih. Tako na primer Vodafone potrošnikom na nekaterih območjih že zagotavlja hitrejši prenos podatkov. Koliko bo vzpostavitev novega omrežja stala operaterje, nihče ne razkriva. To je, tako poznavalci, odvisno tudi od zanimanja potrošnikov za novo tenologijo in cene, ki jo bodo pripravljeni plačati. V vsakem primeru pa se bistveno hitrejših prenosnih hitrosti in odzivih časov veselijo podjetja, ki si veliko obetajo od interneta stvari.

Na kakšen način bo v izgradnjo omrežja, če sploh, vključen kitajski Huawei, ni znano. Spomnimo, da so ZDA Nemčiji zagrozile, da z državo ne bodo več delile obveščevalnih in drugih varnostno občutljivih podatkov, če bo tehnologijo za izgradnjo novega omrežja priskrbel Huawei. ZDA Huawei obtožujejo vohunjenja v tujini za kitajske oblasti, zato so podjetje uvrstili na seznam podjetij, ki ne smejo poslovati v ZDA. Huawei očitke zavrača in je že sodeloval pri izgradnji omrežja v Španiji, kjer sodeluje z Vodafonom. Podobno se poslov nadejajo tudi v Nemčiji, kjer že dobavljajo tehnično opremo za obstoječe omrežje Vodafonu, Deutsche Telekom in Telefonici.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine