Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

To je najslabši dan evropskih borz

Po drugem velikem upadu ta teden so borzni indeksi evropskih borz pri vrednostih iz začetka leta 2016.
Večina indeksov evropskih borz je danes doživela največji padec v zgodovini in za zdaj prav nič ne kaže, da bo konec tedna kaj boljši. FOTO: Bryan R. Smith/AFP
Večina indeksov evropskih borz je danes doživela največji padec v zgodovini in za zdaj prav nič ne kaže, da bo konec tedna kaj boljši. FOTO: Bryan R. Smith/AFP
12. 3. 2020 | 19:58
12. 3. 2020 | 20:12
2:57
Popoldansko trgovanje ne svetovih borzah je le še poglobilo padce. Evropske borze so zdrsnile za okoli 12 odstotkov. Nemški Dax je z 12 odstotnim padcem doživel največji zdrs v zgodovini frankfurtske borze. Takšnega dnevnega padca ni doživel niti ob izbruhu svetovne gospodarske krize. Indeks milanske borze je izgubil skoraj 17 odstotkov.

Več kot 12 odsotni dnevni zdrs indeksa frankfurtska borza ni doživela niti v najbolj črnih dnevih ob izbruhu gospodarske krize. Infografika Delo
Več kot 12 odsotni dnevni zdrs indeksa frankfurtska borza ni doživela niti v najbolj črnih dnevih ob izbruhu gospodarske krize. Infografika Delo
V večerni urah so nekoliko omilile padce le ameriške borze potem, ko je Fed finančne trge skoraj dobesedno poplavil z denarjem. Zgolj danes je finančnim ustanovam ponudil 500 milijard dolarjev kratkoročnega refinanciranja, jutri bo znesek podvojil. Vseeno so ameriški indeksi kar osem odstotkov nižje kot so zaključili včeraj. Vlagatelji vse manj zaupajo ukrepom ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Vlagatelji v Evropi včeraj ob zaključku trgovanja še niso bili seznanjeni z ukrepi ZDA, ki med drugim omejujejo komunikacijo z Evropo. Zato so danes borzni indeksi sledili včerajšnjemu šestodstotnemu zdrsu borz na drugi strani Atlantika, zdrs pa se je v popoldanskih urah zgolj še poglobil. Vlagatelji so bili tudi nezadovoljni z dokaj mlačnih odzivom ECB, ki je razumljivo previdna, saj še ocenjuje potek dogodkov. ECB tudi ni toliko usmerjen v finančne trge, ampak bolj spremlja aktivnost poslovnih bank.

Vrednost indeksa Dax se je v manj kot mesecu dni sesedla že za tretjino. To je prvi več kot 20-odstotni zdrs po letu 2011. Vrednost je zdrsnila pod magično mejo deset tisoč točk, nad katero je indeks vztrajal od sredine julija 2016. Vse delnice, ki sestavljajo indeks, so se danes izdatno pocenile. Najbolj delnice finačnih ustanov in finančnih posrednikov.

Indeks Dax sestavlja 30 največjih borznih podjetij frankfurtske borze. Rekordna vrednost je bila dosežena 19. februarja. Od takrat je kar 28 delnic, ki sestavljajo indeks pocenilo za več kot petino. Cena delnic Deutsche Bank se je prepolovila.

Prava panika je tudi na Ljubljanski borzi. Indeks Sbitop je zgolj danes zdrsnil za osem odstotkov. Ljubljana sicer ni doživela zgodovinskega padca, so pa delnice Save Re, NLB, Krke in Cinkarne Celje izgubile več kot desetino. Skoraj desetino so izgubile tudi delnice Telekoma Slovenije in Zavarovalnice Triglav.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine