Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Ministrstvo nad plačo Roberta Goloba

Ministrstvo za gospodarstvo je uvedlo prekrškovne postopke proti nadzornikom več družb.
Gospodarsko ministrstvo poziva k vračilu preveč izplačanih plač Roberta Goloba. FOTO: Marko Feist/Slovenske novice
Gospodarsko ministrstvo poziva k vračilu preveč izplačanih plač Roberta Goloba. FOTO: Marko Feist/Slovenske novice
N. G.
2. 12. 2021 | 13:46
2. 12. 2021 | 19:53
2:09

Ministrstvo za gospodarstvo poziva skupščino Gen-I, naj preveri skladnost bruto izplačanih prejemkov vodstvenih kadrov Gen-I, ki jo je do poteka mandata vodil Robert Golob, z Lahovnikovim zakonom in zahtevajo vračilo preveč izplačanih prejemkov.

Ministrstvo je uvedlo prekrškovne postopke proti organom nadzora družb Gen-I, Gen-EL, Gen-I ESCO in Elektro Energija, ker ministrstvu po spremembah lastniške strukture niso pravočasno posredovali pogodb z direktorji družb v skladu s tako imenovanim Lahovnikovim zakonom (ZPPOGD), ki omejuje plače direktorjev družb v državni lasti.

»Naj poudarimo, da so pogodbena določila, ki niso v skladu z ZPPOGD, nična. V luči tega smo pozvali odgovorne, da v skladu z ZPPOGD zahtevajo vračilo preveč izplačanih prejemkov in da nas seznanijo z vsemi aktivnostmi v smeri vzpostavitve zakonitega stanja,« so še sporočili iz ministrstva. Robert Golob je lani zaslužil 214.000 evrov neto, od tega je osnovna plača 74.000 evrov, drugo je variabilni del, ki je odvisen od uspešnosti poslovanja. 

Ker se je lastniška struktura Gen-I v preteklosti spreminjala, je ministrstvo »ugotovilo okoliščine, iz katerih bi lahko izhajalo, da gre za družbo z večinskim deležem države v smislu določb ZPPOGD in s tem za zavezanko po tem zakonu,« so pred tedni sporočili za STA.

Gen-I je sicer v sredo sporočil, da je pripravljen poskrbeti za vse gospodinjske odjemalce, ki jim bo Telekom Slovenije z januarjem prenehal dobavljati elektriko. Napovedal je, da jim bo ponudil enake cene dobave elektrike, kot jih zagotavljajo svojim odjemalcem. V Telekomu so se včeraj odzvali, da so tudi Gen-I ponujali, da bi prevzel celoten paket okoli 13 tisoč njihovih odjemalcev, a dogovora ni bilo. N. G.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine