Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Ministri prikimavajo zahtevam gospodarstva

Več kot 350 gospodarstvenikov na vrhu gospodarstva predlagalo ukrepe, ki naj bi Slovenijo dvignili na lestvicah konkurenčnosti in do leta 2025 zvišali povprečno bruto plačo, dodano vrednost in izvoz.
Več kot 350 gospodarstvenikov je včeraj na vrhu gospodarstva pripravilo več ukrepov, ki naj bi Slovenijo dvignili na lestvicah konkurenčnosti. FOTO: Voranc Vogel
Več kot 350 gospodarstvenikov je včeraj na vrhu gospodarstva pripravilo več ukrepov, ki naj bi Slovenijo dvignili na lestvicah konkurenčnosti. FOTO: Voranc Vogel
Nejc Gole, Miha Jenko
28. 11. 2018 | 20:50
28. 11. 2018 | 20:53
6:39
Brdo pri Kranju – Slovensko gospodarstvo se je prelevilo iz akutnega bolnika v eno od zvezd. Slovenija je na lestvicah konkurenčnosti napredovala, so pa področja, kjer zelo zaostajamo, je poudaril predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Boštjan Gorjup. Od vlade zato pričakujejo ukrepanje.

Več kot 350 gospodarstvenikov je včeraj na vrhu gospodarstva pripravilo več ukrepov, ki naj bi Slovenijo dvignili na lestvicah konkurenčnosti ter do leta 2025 pripomogli k povišanju neto dodane vrednosti na zaposlenega z dobrih 43.000 evrov lani na 60.000 evrov, povprečne mesečne bruto plače z nekaj več kot 1600 na 2300 evrov, izvoza pa z dobrih 35 na 50 milijard evrov.


Vzdržne javne finance


Direktor TKK Srpenica Uroš Lozar je zahteval povečanje učinkovitosti javnega sektorja, spodbujanje varčevanja v tretjem pokojninskem stebru ter spoštovanje fiskalnega pravila in zmanjšanje javnega dolga. Minister za finance Andrej Bertoncelj je zagotovil presežek sektorja država prihodnje leto in zmanjševanje javnega dolga s 70 na 66,6 odstotka BDP.

Slovenski proračun za prihodnje leto še ne dosega pričakovanj evropske komisije, pa je spomnil Manfred Bergmann, ki je na generalnem direktoratu za ekonomske in finančne zadeve pri evropski komisiji pristojen za Slovenijo: »Javne finance morajo upoštevati ekonomske cikle; v slabih časih je sprejemljiv primanjkljaj, ki ne dosega treh odstotkov BDP, v dobrih časih pa mora biti presežek. V Sloveniji so bili primanjkljaji previsoki, presežki pa prenizki.« Javne finance je treba po njegovem pripraviti na »prihodnjo recesijo, ki je za ovinkom«.


Zagotovitev delovne sile


Raziskava Evropske investicijske banke med podjetniki je pokazala, da je za podjetja največja ovira za investiranje v Sloveniji pomanjkanje delovne sile. Ta težava se je letos glede na lani še povečala in je večja kot v povprečju Evropske unije, je predstavil Bergmann: »Razmere na trgu dela so se izboljšale, vendar ima Slovenija težave z zaposlovanjem nizko kvalificirane delovne sile in starejših ljudi.«

Gospodarstveniki so zahtevali hitrejše vključevanje na trg dela in spodbude za podaljševanje delovne aktivnosti, usposabljanje za delo, vzpostavitev okolja za domače in tuje talente ter strategijo ekonomskih migracij z ukrepi za omejitev bega možganov in vračanje Slovencev iz tujine.

Državni sekretar na ministrstvu za delo Tilen Božič je omenjeno strategijo obljubil. Razmišljajo tudi o odprtju predstavništev v nekaterih tujih državah, ki bi tamkajšnje državljane pred prihodom na delo v Slovenijo izobrazila, tako da bi se hitreje vključili v tukajšnja sistem in delo.


Enostavno pridobivanje dovoljenj


Direktorica Varisa Lendava Sabina Sobočan pa je naštela potrebo po spremembi dohodninske lestvice za višje neto prejemke, davčne olajšave za digitalizacijo podjetij ter jasnost in enostavnost predpisov. Minister za okolje in prostor Jure Leben je poudaril, da morajo najprej zagotoviti varno okolje za zaposlene, ter obljubil skrajšanje postopkov za pridobitev okoljevarstvenih soglasij in dovoljenj ter gradbenih dovoljenj.

Med zahtevami gospodarstva so bili tudi razvoj trga kapitala z vsemi finančnimi instrumenti, pridobivanje zaupanja in sprememba regulative ter okrepitev menedžerskih praks.

FOTO: Voranc Vogel
FOTO: Voranc Vogel


FOTO: Blaž Samec
FOTO: Blaž Samec


FOTO: Blaž Samec
FOTO: Blaž Samec


FOTO: Blaž Samec
FOTO: Blaž Samec

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine