Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

LTH Castings v igri za premoženje Litostroj jekla

Prodaja premoženja Litostroj jekla se menda bliža sklepni fazi.
Kdo bo kupil nepremičnine Litostroj jekla. FOTO: Blaž Samec
Kdo bo kupil nepremičnine Litostroj jekla. FOTO: Blaž Samec
Maja Grgič
19. 4. 2018 | 06:00
3:16
Ljubljana – Prodaja premoženja Litostroj jekla se menda bliža sklepni fazi. Med najverjetnejšimi kupci premoženja v celoti naj bi bila družba LTH Castings, ki že ima obrat na tem območju, družina Marguč se zanima le za del premoženja ljubljanskega podjetja.

Litostroj jeklo od oktobra lani v skladu z načrtom ponovne prisilne poravnave družbe prodaja skoraj 73.000 kvadratnih metrov svojega nepremičnega premoženja na območju Litostrojske ceste v ljubljanski Šiški in premično premoženje. Za nakup se menda zanima več kupcev – tako tistih, ki bi kupili celoto, kot tistih, ki jih zanima del premoženja.

Med prve sodi tudi škofjeloška družba LTH Castings, ki ima obrat tudi v Ljubljani na Litostrojski. Ne v LTH Castingsu ne v Litostorju tega ne komentirajo, neuradno pa naj bi bila resen kandidat za nakup. Upniki Litostroja namreč bolj podpirajo prodajo v celoti, kot po delih.

To pa seveda pomeni manj možnosti, da bi lahko z nakupom uspela družina Marguč, ki ima od lani prek družb Tekoma in Litostroj specialne livarne v štiriletnem najemu zmogljivosti za vlivanje in finalizacijo ulitkov, prevzela pa je tudi večino nekdanjih zaposlenih v Litostroj jeklu.

Proizvodnja na manjšem prostoru

Ferdinand Marguč je že konec lanskega leta za Delo potrdil, da se potegujejo za tisti del premoženja, ki ga potrebujejo za opravljanje dejavnosti. Kot je mogoče izvedeti, bi tudi ob prodaji premoženja to proizvodnjo na tej lokaciji lahko obdržali, vendar na manjšem prostoru kot danes.

V LTH Castingsu interesa za Litostroj jeklo niso zanikali. A ker komnetarjev, kot pravijo ne dajejo, nismo dobili konkretnih odgovorov kateri del naložbe jih zanima in kakšne načrte imajo z njo. Gre za škofjeloško družbo, ki izdeluje ulitke za avtomobilsko industrijo in jo je leta 2009 odkupilo 13 menedžerjev, med njimi nekdanji šef Agencije za upravljanje kapitalskih naložb Marko Golob. Skupina LTH, kamor sodita še dve hrvaški družbi LTH Metal Cast in Alucast ter makedonska LTH Learnica  je leta 2016 ustvarila 260 milijonov evrov prihodkov in 37,8 milijona evrov čistega dobička, lani pa 285 milijonov evrov prihodkov. Drugih poslovnih rezultatov za leto 2017 niso hoteli razkriti.

Stečajni upravitelj Žiga Stamenković je upnikom v prisilni poravnavi Litostroj jekla priznal za 33 milijonov evrov terjatev, družba pa za poplačilo upnikov potrebuje približno 20 milijonov evrov. Po prodaji omenjenega premoženja bo v skladu z upniškim dogovorom prva v vrsti Finančna uprava, ki ji podjetje dolguje okoli sedem milijonov evrov, od tega je 4,5 milijona evrov prednostnih. Kot je znano, je prav zaradi teh dolgov Furs zahteval stečaj družbe, uprava pa je nato kot rešitev predlagala novo prisilno poravnavo.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine