Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Koronavirus udaril po dobičku NLB

Hčerinske banke na Balkanu so k dobičku skupine prispevale 40 odstotkov.
FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo
13. 8. 2020 | 18:10
2:32
V prvem polletju je NLB Skupina ustvarila čisti dobiček v višini 73,7 milijona evrov, kar je 20,7 milijona evrov ali 22 odstotkov manj v primerjavi z enakim obdobjem lani. Skupina je ustvarila enake čiste prihodke iz poslovanja v višini 260 milijonov evrov kot v enakem obdobju lani in skoraj nespremenjen dobiček pred oslabitvami in rezervacijami v višini 115,2 milijona evrov (1-odstoten padec v primerjavi z enakim obdobjem lani).

Preberite tudi: Američani po naložbah tretji, naš izvoz zadnja leta raste

Padec neto dobička lahko pripišemo zlasti oblikovanju že omenjenih oslabitev in rezervacij v povezavi z izbruhom pandemije Covid-19 v prvem četrtletju 2020 (oslabitve in rezervacije v prvem polletju 2020: 33,2 milijona evrov; v enakem obdobju lani: 5,5 milijona evrov). Vpliv je deloma nadomestil enkratni rezultat ob prodaji dolžniških vrednostnih papirjev v vrednosti približno 330 milijonov evrov, s čimer smo dosegli pozitiven učinek na poslovanje Skupine v višini 17,2 milijona evrov, ter uspešna prodaja zavarovalnice NLB Vita v drugem četrtletju, ki je k rezultatu Skupine prispevala 11 milijonov evrov. Hčerinske banke iz Jugovzhodne Evrope so prav tako poslovale uspešno in v prvem polletju 2020 k dobičku Skupine pred davki prispevale 40 odstotkov, so sporočili iz NLB.
 
Ključni dejavniki, ki so ob že omenjenih vplivali na rezultat NLB Skupine, so bili predvsem nižji neto obrestni prihodki (za 6 odstotkov glede na enako obdobje lani) zaradi taktičnih premikov pozicij v bilanci v času pandemije, višje vrednosti gotovine (za približno 1 milijardo glede na obdobje od začetka leta), pa tudi učinki podrejenih obveznic Tier 2, ki so bile izdane deloma zaradi pričakovane integracije Komercijalne banke. Osnovni prihodki iz kreditnega poslovanja v primerjavi z enakim obdobjem lani ostajajo stabilni, ne glede na nižji obseg novih kreditov med pandemijo.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine