Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Katere gospodarske dejavnosti so okolju prijazne

Evropska komisija je danes začela posvetovanje glede meril za določitev gospodarskih dejavnosti.
Uredba o taksonomiji bo pomagala ustvariti prvi »zeleni seznam« na svetu, to je klasifikacijo trajnostnih gospodarskih dejavnosti. FOTO: Olivier Matthys/Pool via Reuters
Uredba o taksonomiji bo pomagala ustvariti prvi »zeleni seznam« na svetu, to je klasifikacijo trajnostnih gospodarskih dejavnosti. FOTO: Olivier Matthys/Pool via Reuters
20. 11. 2020 | 18:21
23. 11. 2020 | 10:37
1:37
Ljubljana - Evropska komisija je danes začela štiritedensko javno posvetovanje glede prvih dveh sklopov meril za določitev tega, katere gospodarske dejavnosti veljajo za okolju prijazne v okviru taksonomije EU.

Uredba o taksonomiji, ki velja od 12. julija letos, je ključen del zakonodaje v okviru evropskega zelenega dogovora in bo pomagala ustvariti prvi »zeleni seznam« na svetu, to je klasifikacijo trajnostnih gospodarskih dejavnosti. Kot so sporočili iz Evropske komisije (EK), bo seznam v pomoč pri naložbah v projekte in gospodarske dejavnosti z večjim pozitivnim vplivom na podnebje in okolje.
 
Naloga Evropske komisije pri pripravi uredbe je bila tudi priprava tehničnih meril preverjanja, ki bodo razvili taksonomijo še globlje. "Prva sklopa meril sta bila danes objavljena v osnutku delegiranega akta, ki je zdaj na voljo za razpravo. Zadeva tiste dejavnosti, ki bistveno prispevajo k zmanjšanju podnebnih sprememb in k prilagajanju nanje," navajajo v EK.

Evropska komisija bo komentarje iz štiritedenske javne razprave upoštevala pred sprejetjem delegiranega akta, ki ga bosta nato pregledala Evropski parlament in Svet, veljati pa bo začel 1. januarja 2022.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine