Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Je tudi Apple zrel, da pade z drevesa?

Delniški trgi v ZDA vse bolj negotovi.
FOTO: Mark Lennihan/AP
FOTO: Mark Lennihan/AP
31. 7. 2018 | 12:01
31. 7. 2018 | 13:48
3:45
Trgovanje na ameriških borzah postaja vse bolj negotovo, potem ko se sezona objav rezultatov drugega četrtletja preveša v sklepno fazo. Analitiki pričakujejo, da se bodo trije slabi dnevi nadaljevali v obdobje unovčevanja dobičkov.

Čeprav je bilo kar 85 odstotkov objav nad napovedmi analitikov, skrb vzbujajo slabše prestave nekaterih paradnih konjev. Omeniti velja predvsem Facebook, Netflix in Twitter, ki so pošteno zatresli ne samo delnice tehnoloških podjetij, ampak opazno skvarili razpoloženje med vlagatelji v ZDA. Če bo tem sledil še Apple, ki bo rezultate razkril danes zvečer, bi lahko to v ZDA sprožilo val unovčevanja dobičkov.


Tradicija nad tehnologijo


Indeks ameriških delnic S&P 500 je v drugi polovici julija komaj ohranil vrednost, zadnje tri delovne dni pa je vse bolj opazna negotovost vlagateljev. Indeks evropskih delnic Stoxx 600 je v drugi polovici julija pridobil 1,6 odstotka. Na obeh straneh Atlantika je opazno večje zaupanje tradicionalnim naložbam. Tako je, denimo, Dow Jones v drugi polovici julija pridobil približno odstotek, nemški Dax pa se je povzpel celo za dva odstotka.


Delnice zrele za popravek


Da so delnice zrele za popravek, je ta teden opozorilo že kar nekaj velikih borznoposredniških družb in bank. Med drugim Morgan Stanley, ki pričakuje, da bo popravek večji od februarskega. Takrat je indeks S&P 500 izgubil desetino vrednosti. Negotovost pa se je nato zavlekla vse do začetka maja.

Takrat so jo delnice v Evropi odnesle nekoliko bolje, a pogled na letošnje leto kaže, da so delnic na stari celini manj zanimive kot v ZDA. Vrednost S&P 500 je letos, kljub trem zaporednim padcem v zadnjih dneh, še vedno pet odstotkov višje kot na začetku leta. Evropski indeks Stoxx 600 je letos pridobil pol odstotka, nemški Dax pa je celo nižje kot na začetku leta.

Kljub vsemu pa v sedanjih razmerah ni pričakovati izrazitega umika vlagateljev. Zaradi skoraj polne zaposlenosti v ključnih gospodarskih silah se kopičijo prihranki, poleg tega so trgi še vedno poplavljeni s poceni denarjem. Vse to pomeni, da bodo vlagatelji vsak popravek tečajev izkoristili za kratkoročne zaslužke in poceni nakupe.


Kitajska težava Appla


Apple, ki zadnji od velike tehnološke peterice (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Alphabet – Google) razkriva polletno poslovanje, je pred kar nekaj izzivi. Ni pričakovati zdrsa za petino, kot sta ga doživela Facebook in Twitter, a ob morebitnih slabših rezultatih od pričakovanj, predvsem pa ob skromnejših napovedih, bi se cena delnic lahko zatresla.

Vlagatelje zanima predvsem, kaj bo družba naredila s proizvodnjo pametnih telefonov, ki jih Apple skoraj v celoti sestavlja na Kitajskem. Ker ZDA uvajajo carine na izdelke iz Kitajske, bi to lahko vplivalo na dobiček družbe in prinaša tudi stroške, če se bo Apple odločil seliti proizvodnjo. Telefoni niso ključni Appleov izdelek, nosijo pa visoko maržo.

Vlagatelji se nekoliko bojijo delnic Appla tudi zaradi povsem statistične zanimivosti. Borzna vrednost podjetja se približuje tisoč milijardam dolarjev. V zadnjem tednu se je ta meja nekoliko oddaljila. Delnice so se v pričakovanju polletnih rezultatov in zaradi posrednih učinkov rezultatov Facebooka in Twitterja pocenile za 2,5 odstotka.
 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine