Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Izvoz hitro raste, a ima več težav

Poteka konferenca o internacionalizaciji.
Slovenska podjetja so lani izvozila za 38,8 milijarde evrov, rast izvoza hitro napreduje tudi v začetku letošnjega leta. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Slovenska podjetja so lani izvozila za 38,8 milijarde evrov, rast izvoza hitro napreduje tudi v začetku letošnjega leta. FOTO: Voranc Vogel/Delo
N. G.
10. 4. 2019 | 10:48
10. 4. 2019 | 11:51
2:31
»V politiki nikoli ne veš, kdaj te bodo odnesli, tako je tudi v gospodarstvu. Kdor ne bo vedno iskal novih trgov, inovacij, idej, ga lahko prehitijo drugi,« je dejal predsednik vlade Marjan Šarec.

Slovenska podjetja so lani izvozila za 38,8 milijarde evrov, rast izvoza je hitra tudi v začetku letošnjega leta. Slovenija izvozi toliko kot Hrvaška ali Srbija, ki imata precej več prebivalcev. Vendar na prebivalca Slovenija izvozi dvakrat manj kot Avstrija. Slovenska podjetja izvozijo 80 odstotkov vsega, kar ustvarijo, a izvaža le manjši del slovenskih podjetij. »Povečati moramo število izvozno naravnanih podjetij, predvsem malih in srednje velikih podjetij. Povečati je treba razpršenost izvoza na trge tretjih držav EU in izkoristiti tržne niše z visokotehnološkimi proizvodi in storitvami, ki bodo prinesle višjo dodano vrednost,« je povedal minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.

Ministrstvo za gospodarstvo bo letos razpisalo 9,7 milijona evrov kohezijskih sredstev za spodbujanje partnerstev za učinkovitejši nastop na tujih trgih in krepitev trženja blagovnih znamk v tujini. Za podporo storitev za izvoznike v agenciji Spirit namenjajo 2,5 milijona evrov, denimo za gospodarske delegacije in nacionalne predstavitve na tujem. Podjetniki lahko izkoristijo sistem vavčerjev Slovenskega podjetniškega sklada za skupne sejemske nastope, delegacije v tujino, tržne raziskave in digitalni marketing, je nekatere ukrepe predstavil Počivalšek.

Ena od prioritetnih nalog zunanjega ministrstva je gospodarska diplomacija, je povedal državni sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve Dobran Božič.

Eden od še neraziskanih trgov je Afrika, še posebej podsaharska Afrika. V prihodnje se bomo morali začeti spogledovati tudi s tem trgom, je dejal Božič. Na tej celini je pomembno, da pot odpira država, saj to zagotavlja, da gre za resna podjetja, ki imajo resne ambicije. Na teh trgih sklepanje pogodb in drugo terja svoj čas. Slovenija analizira, kje je na afriški celini najbolj smiselno odpreti diplomatsko predstavništvo, je predstavil.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine