Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Inflacija v evrodeželi upadla na 1,8 odstotka, pod cilj ECB

Letna rast cen v državah z evrom je bila zaradi pocenitve energije najnižja po aprilu 2021, kar povečuje možnosti za novo znižanje obrestnih mer ECB.
Inflacija v območju z evrom je po treh letih in pol upadla pod inflacijski cilj Evropske centralne banke. FOTO: Wolfgang Rattay/Reuters
Inflacija v območju z evrom je po treh letih in pol upadla pod inflacijski cilj Evropske centralne banke. FOTO: Wolfgang Rattay/Reuters
1. 10. 2024 | 11:31
1. 10. 2024 | 15:38
2:19

Stopnja inflacije v območju z evrom se je septembra znižala z 2,2 na 1,8 odstotka. To je najmanj od aprila 2021, torej v zadnjih treh letih in pol in tudi manj od pričakovanj finančnih trgov (1,9 odstotka). Kot je že včeraj objavil Surs, se je septembra v Sloveniji medletna rast cen znižala še bolj, na 0,6 odstotka.

Po evropsko primerljivem harmoniziranem indeksu cen življenjskih potrebščin (HICP) je bila sicer sicer inflacija pri nas 0,7-odstotna, oziroma tretja najnižja v evrodeželi, Nižjo rast cen so zabeležili le na Irskem (0,2) in v Latviji (0,4 odstotka), na drugi strani je bila izmerjena infkacija najvišja v Belgiji 4,5) in na Nizozemskem (3,3 odstotka). Letna stopnja inflacije v zadnjih 12 mesecih tako znatno upadla, v Sloveniji je konec septembra lani znašala 7,5, v evrskem območju pa 4,3 odstotka. 

Inflacija
Inflacija

Kot kažejo podatki Eurostata, so k umirjanju inflacije najbolj prispevale cene energije, ki so se medletno znižale za šest odstotkov. Na drugi strani se je storitvena inflacija znižala s 4,1 na štiri odstotke, cene hrane, alkohola in tobaka pa so se v povprečju medletno povečale prav tako za nekaj manj kot mesec prej, in sicer za 2,3 odstotka. Tudi osnovna inflacija se je umirila z 2,8 na 2,7 odstotka. 

Povprečna rast cen v 20 državah z evrom je tako zdaj tudi že pod dvoodstotnim inflacijskim ciljem Evropske centralne banke, kar povečuje možnosti za novo znižanje obrestnih mer. Spomnimo, naslednje zasedanje sveta ECB, kjer bo govor tudi o obrestnih odločitvah, bo sredi oktobra v Sloveniji.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine