Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Grajska kavarniška popravljalnica je na novo oživila grad Ormož

Program socialne aktivacije za razvoj veščin in spretnosti ter boljšo vključenost v družbo
V gradu v Ormožu se dejavnosti menjavajo. Foto Franc Milošič
V gradu v Ormožu se dejavnosti menjavajo. Foto Franc Milošič
17. 7. 2018 | 08:00
5:35
S programom socialne aktivacije Grajska kavarniška popravljalnica oziroma »Kava za dva« so na novo oživili grad Ormož. Grad je bil prej v tem delu zapuščen, prazen, kajti pred tremi leti se je iz njega preselila knjižnica. Kroženje virov in znanja ter veščin je izhodišče za iskanje rešitev v lokalnem okolju. Te rešitve potem postanejo dobra praksa za širše okolje in spodbudijo k razmišljanju in spremembi načina življenja.

»Prazen grad, zapuščeni prostori v propadajočem stanju, na drugi strani pa čedalje več izdelkov, kosovnih materialov, ki so še v dobrem stanju, a jih ljudje usmerijo med odpadke, ker jih nočejo več, vedno več izdelkov za kratek čas uporabe, naraščajoče število prejemnikov denarnih pomoči, brezposelnih, nekateri tudi 19 let, brez upanja, da sploh kdaj dobijo zaposlitev. V Ormožu je težko dobiti pravo kavo, vse ponujajo avtomati. Občina Ormož nam je zato omogočila najem prostorov po simbolični ceni,« pravi Marinka Vovk, strokovna vodja projekta Socialna aktivacija.


Ponovna uporaba


Projekt »Socialna aktivacija«, ki prispeva k opolnomočenju ciljnih skupin za približevanje trgu dela, se je začel oktobra lani, podpira pa ga Evropska unija, Evropski socialni sklad in MDDSZ. »Z dejavnostjo ponovne uporabe, ki jo izvajamo, smo z Grajsko kavarniško popravljalnico ustvarili novo tržno nišo za izhode iz programov, kar je priložnost za razvoj socialnih veščin in spretnosti, dvig funkcionalnih kompetenc za vključenost v družbo, pridobitev znanj in informacij, ki vodijo k razrešitvi socialnih stisk in težav, ki pogosto spremljajo dolgotrajno brezposelnost,« pravi Vovkova.

Grajska kavarniška popravljalnica v gradu Ormož z izvajanjem dejavnosti »naredi sam« z medgeneracijsko funkcijo omogoča povezovanje skupnosti, kjer se ljudje pogovarjajo, družijo in imajo pozitiven odnos do narave, ljudi in omejenosti virov.
Vse prostore so obnovili, opremili po načelu ponovne uporabe, torej ni noben izdelek ali kos opreme nov. Vse je narejeno lokalno, izdelano na inovativni način, tako da se spodbuja h kreativnosti in lokalni produkciji. Prostori so v treh grajskih sobah: v šivalnici zaposleni invalidi zaposlitvenega centra EKO Ormož izdelujejo različne izdelke iz odvečnega tekstila in oblačil, kot so torbe, različne vrečke, nahrbtniki, oblačila, gospodinjski pripomočki, unikatni predpasniki za otroke, ženske in moške; gre za izdelke, ki jih ni mogoče kupiti v klasični trgovini, saj so narejeni 100-odstotno iz odpadnega materiala, kjer se z oblikovanjem doseže unikatnost izdelka. Izdelujejo tudi po naročilu, stranke pa si lahko tudi same sešijejo ali popravijo svoja oblačila, zarobijo prt, zavese, skrajšajo hlače in podobno.


Zmelješ, skuhaš, spiješ


V srednji sobi –​ lokalni trgovinici – je mogoče kupiti oblačila, torbice, obutev po simbolični ceni, s čimer opozarja na pomen družbene odgovornosti pri modi. Kotiček za otroke je mini delavnica, kjer je veliko praktične opreme in izdelkov, ki spodbujajo h kreativnosti. Otroci bodo z uporabo senzorične mize pridobivali ročne spretnostih in tako krepili fino motoriko, ki postaja že resen problem.

Osrednja soba je kavarniška popravljalnica, kjer si sam skuhaš kavo na pesku. Kava je tudi iz domačih pražarn. Kavo je treba najprej zmleti s kavnim mlinčkom, jo skuhati in izbrati vintage skodelico, ki jo potem kavopivec odnese domov. Skodelica vedno znova spomni na pomen kroženja surovin, ki so vsebovani v izdelkih, ki jih mnogi zavržejo kot odpadke. Načelo »naredi sam« je tisto, kar manjka sodobni družbi, da postane srečnejša. Kavna usedlina se zlije v domačo kanglo za mleko, ta pa se uporabi za gojenje bukovih ostrigarjev.

Sami lahko pripravite tudi prleško dobroto, v pomoč je mojstrica. Kavarnica ne zaračuna kave, temveč simbolično ceno skodelice (1,20 evra) in prav tako ne zaračuna prleške dobrotice, temveč krožniček, ki ga potem tudi odnesete domov.
Na hodniku je vsem znano kolo sreče, izdelano iz kolesa voza in šivalnega stroja, ki spodbuja k upanju, kajti vsaka od 12 številk prinaša simbolično darilo v vrečki iz blaga »made in Ormož«. Če imate doma žito in želite iz njega svojo moko, si lahko na starodavni mlin na kamne žito zmeljete in tako imate svojo moko.

»Družba potrebuje novo pot, ki vodi k večjemu zadovoljstvu in iskanju rešitev po poti narave. Če kdaj, potem gotovo zdaj potrebujemo drugačne vrednote, ki izhajajo iz človeka in oblikujejo bolj zadovoljno družbo. Rešitev za iskanje 50 milijonov finančnih transferjev, ki jih išče vlada zaradi pomanjkanja domačih delavcev za preprosta dela, je socialna aktivacija, zato je ta program zagotovo ena od večjih priložnosti tudi za druge lokalne skupnosti. Ormož je ob sodelovanju lokalne skupnosti primer za transformacijo odpadka v surovino in vračanje k naravnim zakonitostim, ki vodijo v razumevanje naravnih sistemov kroženja. Krožno gospodarstvo torej ni nekaj novega, je nekaj samoumevnega,« pravi Marinka Vovk.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine