Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Gradbeništvo je lani raslo

Vrednost opravljenih gradbenih del je bila za 0,4 odstotka višja kot leto prej.
V decembru lani se je gradbeništvo skrčilo, tako je bila vrednost opravljenih del za 13,1 odstotek nižja kot novembra in 0,2 odstotka nižja kot decembra 2019. FOTO: Jure Eržen/Delo
V decembru lani se je gradbeništvo skrčilo, tako je bila vrednost opravljenih del za 13,1 odstotek nižja kot novembra in 0,2 odstotka nižja kot decembra 2019. FOTO: Jure Eržen/Delo
N. G.
15. 2. 2021 | 11:36
15. 2. 2021 | 14:08
3:44
Gradbeništvo je panoga, ki je tudi v lanskem pandemičnem letu rasla. Vrednost opravljenih gradbenih del je bila za 0,4 odstotka višja kot leto prej. Rast se je sicer precej upočasnila, na kar je vplivala zaustavitev investicij turističnih, gostinskih, industrijskih podjetij ...

image_alt
Gradbeništvo kljubuje virusu; cene stanovanjskih nepremičnin rastejo


Vrednost opravljenih gradbenih del na nestanovanjskih stavbah je bila namreč za 9,4 odstotka nižja kot leto prej. Po drugi strani je bila vrednost opravljenih del na stanovanjskih stavbah za 14,8 odstotka višja. K rasti v tem segmentu so prispevali večji projekti javnih stanovanjskih skladov, ki na trg prihajajo z novimi najemnimi stanovanji, in tudi zasebni investitorji. K rasti gradbeništva je vplivalo tudi povečanje del na gradbenih inženirskih objektih, in sicer za 2,4 odstotka glede na leto prej, kažejo podatki državnega statističnega urada.
 

Zadnji lanski mesec s padcem


V decembru lani se je gradbeništvo skrčilo, tako je bila vrednost opravljenih del za 13,1 odstotka nižja kot novembra in 0,2 odstotka nižja kot decembra 2019. Vrednost opravljenih del na stanovanjskih stavbah je bila na mesečni ravni nižja za 2,8 odstotka, na nestanovanjskih za 13,9 odstotka, na gradbenih inženirskih objektih pa za kar 17,2 odstotka.
 

Kakšni so obeti za letos?


»Letos pričakujemo dela na prometni infrastrukturi, kar nekaj se kaže na stanovanjski gradnji, praktično pa so se ustavili projekti v hotelirstvu, gostinstvu, industriji in trgovini,« glede letošnjih obetov pravi član uprave novomeškega CGP Edo Škufca.

Letos gradbena podjetja pričakujejo dovolj dela na prometni infrastrukturi, torej na avtocestah, železnicah in državnih cestah. Proračun infrastrukturnega ministrstva je rekorden. Na državnih cestah se obetajo gradnje nekaterih obvoznic in drugih cest, najpomembnejša Darsova projekta pa sta nadaljevanje gradnje cevi predora Karavanke in tretje razvojne osi. Na Darsu napovedujejo številne obnove avtocestnih odsekov, več od tega na ljubljanski obvoznici. Predvidoma od sredine marca do druge polovice maja bo Kolektor CPG prenavljal vzhodno cev predora Golovec, potem ko je lani obnovil zahodno.

image_alt
Tretji avtocestni vozni pas in nove obvoznice


»Kar nekaj dela se kaže na stanovanjski gradnji. To je posledica neaktivnosti od leta 2008, saj so potrebe bo stanovanjih. Po drugi strani pa je gospodarstvu v strahu in so ustavili projekte. Če se bo koronska kriza ustavila, pričakujem, da bodo izpeljali projekte, ki so že pripravljeni ali se pripravljajo. Če bo vlada pustila gospodarstvu dihati in znižala obremenitev dela, bo industrija imela večji interes za zaposlovanje v proizvodnji in se bo zagnala nazaj. Priložnost je tudi brexit, saj bi lahko privabili nekatera podjetja. Ne pričakujem pa velike rasti gradnje pisarniških prostorov, saj se bo teh potrebovalo bistveno manj,« še pravi Edo Škufca.

Kakšne so gradbene aktivnosti v tujini? Novomeško gradbeno podjetje CGP je prisotno na Hrvaškem in v Nemčiji. »Turistični projekti na Hrvaškem so se ustavili, velike aktivnosti pa so pri popotresni obnovi, pa tudi pri obnovi kanalizacijskega omrežja ter pri cestnih in železniških projektih. V Nemčiji pa gradijo ogromno stanovanj in delno je aktivna tudi industrija,« odgovarja sogovornik.
 


 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine