Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Gospodarstvo v drugem četrtletju na nižjih obratih

Gospodarska rast se je v drugem trimesečju medletno znižala z 2,1 na 0,7 odstotka, tudi na račun manjšega izvoza in upada gradbenih naložb.
Investicije v gradbeništvu so v drugem četrtletju upadle za štiri odstotke, so izračunali statistiki. FOTO: Leon Vidic/Delo
Investicije v gradbeništvu so v drugem četrtletju upadle za štiri odstotke, so izračunali statistiki. FOTO: Leon Vidic/Delo
14. 8. 2024 | 10:43
14. 8. 2024 | 12:22
2:54

Statistiki so v letošnjem drugem četrtletju zaznali umirjanje gospodarske aktivnosti. Gospodarska rast je bila namreč na letni ravni le 0,7-odstotna (v prvem četrtletju je bila še 2,1-odstotna), v prvi polovici leta pa je bila 1,4-odstotna v primerjavi z istim obdobjem lani, izhaja iz podatkov državnega statističnega urada (Surs). 

Domača potrošnja se je v primerjavi z lanskim drugim četrtletjem zvišala za 5,5 odstotka, od tega končna potrošnja za 4,2, bruto investicije pa za 10,2 odstotka. Končna potrošnja gospodinjstev se je povečala za 1,1, bruto investicije v osnovna sredstva pa so se zmanjšale za 1,6 odstotka. Na upad slednjih so imele največji vpliv investicije v gradbeništvu, te so namreč upadle za štiri odstotke, ugotavljajo na Sursu.

Povečanje uvoza, upad izvoza

Uvoz se je skupno povečal za 4,4 odstotka. Rast uvoza je bila izrazitejša pri blagu (4,9) kot pri storitvah (2,1 odstotka). Izvoz se je na drugi strani zmanjšal za 0,8 odstotka, od tega pri blagu za 0,5 in pri storitvah za 1,7 odstotka. Vpliv zunanjetrgovinskega salda na rast BDP je bil negativen in je znašal 4,1 odstotne točke. 

Ivanc: Gospodarska gibanja so povsem zastala

»Naš optimizem iz časa spomladanskih mesecev je bil neupravičen in gospodarska gibanja so v prvi polovici leta povsem zastala. Če nekoliko kritično primerjam svoje poglede danes in pred pol leta ugotavljam, da sta bili največji razočaranji padec dodane vrednosti v gradbeništvu zaradi padca državnih investicij in padec izvoza blaga in storitev,« pravi glavni ekonomist GZS Bojan Ivanc.

Tudi trendi v turizmu in transportu so bili po njegovi oceni »precej šibkejši, kar pripisujemo prenosu dela turistične potrošnje v zahodno Evropi zaradi večjega športnega dogodka. Trendi v transportu so bili negativni zaradi zapoznelih dobav blaga prek pristanišča kot zaradi šibke aktivnosti oziroma stagnacije v predelovalnih dejavnostih.«

Ivanc ocenjuje, da bodo letošnjo napoved 3,2-odstotne gospodarske rasti kmalu znižali, verjetno za približno odstotno točko.  

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine