Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Nemčija stagnira, Francija, Italija in Španija z rastjo

Objavljeni podatki o gospodarski rasti v evrskih državah v drugem četrtletju kažejo mešano sliko, številke za Slovenijo bodo znane sredi avgusta.
Medtem ko se je Nemčija v drugem četrtletju znova gibala po robu recesije, pa ima Francija višje prihodke od turizma in izvoza. Foto Lisi Niesner/Reuters
Medtem ko se je Nemčija v drugem četrtletju znova gibala po robu recesije, pa ima Francija višje prihodke od turizma in izvoza. Foto Lisi Niesner/Reuters
30. 7. 2024 | 11:35
30. 7. 2024 | 11:55
1:47

Prve številke o gospodarski rasti v drugem četrtletju v evrskih državah kažejo precejšnje razlike. Nemško gospodarstvo se je po koledarsko prilagojenih podatkih Destatisa nepričakovano skrčilo v primerjavi s prvim trimesečjem, in sicer za 0,1 odstotka. To kaže, da se naša najpomembnejša gospodarska partnerica, tako kot lani, znova giblje po robu recesije.

Po drugi strani pa so podatki za drugo, tretje in četrto največje evropsko gospodarstvo za omenjeno obdobje bolj spodbudni. Četrtletna gospodarska rast v Franciji je z 0,3 odstotka presegla pričakovanja: ob rasti izvoza in turizma so razlog za prihodnji optimizem tamkajšnjih analitikov tudi olimpijske igre. Tudi Italija je po zaslugi domačega povpraševanja imela 0,2-odstotno četrtletno rast, je objavil Istat. Še boljši so objavljeni podatki za Španijo, ki je v drugem četrtletju svoj BDP povečala za 0,8 odstotka, na letni ravni pa za 2,9 odstotka, kar je nad pričakovanji. 

Prvi podatki o gospodarskih gibanjih v Sloveniji v drugem trimesečju letos bodo na voljo čez dva tedna, državni statistični urad jih bo predstavil 14. avgusta.    

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine