Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Gospodarstvenike skrbi morebitno zapiranje vrtcev, šol, podjetij

Na GZS ohranjajo napoved 6,5-odstotnega gospodarskega padca, na obrtni zbornici pričakujejo pomoč države. Minister Počivalšek pisal zaposlenim v gospodarstvu.
Zlasti gostinstvu in turizmu bo epidemija spet prinesla velike izzive.<br />
FOTO: Jure Eržen
Zlasti gostinstvu in turizmu bo epidemija spet prinesla velike izzive.<br /> FOTO: Jure Eržen
19. 10. 2020 | 18:45
19. 10. 2020 | 18:45
5:04
Ljubljana – Razglasitev 30-dnevne epidemije ta čas še ne prinaša bistvenih sprememb za poslovanje večine gospodarstva. Pomembno pa je, da podjetja lahko koristijo oba mehanizma, ki omogočata zaposlovanje, to je subvencioniranje čakanja na delo in skrajšanega delovnega časa, menijo na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS). Medtem pa na Obrtni zbornici (OZS) od vlade pričakujejo pomoč v primeru dodatnega zapiranja obrti in podjetij, ki bi po njihovem mnenju lahko prineslo katastrofalne posledice.

Ob drugem valu epidemije bosta med najbolj prizadetimi sektorji gostinstvo in hotelirstvo. »Tudi organizacija večjih dogodkov ni mogoča (kongresi, sejmi in podobno). Ti sektorji skupaj predstavljajo od pet do šest odstotkov BDP, vključno povezane dejavnosti (del prehrambne industrije, logistike, trgovine), od tega denimo gostinstvo neposredno 2,2 odstotka, kulturne, rekreacijske in razvedrilne dejavnosti pa 1,2 odstotka. Vendar lahko določene družbe (predvsem v gostinstvu) po polovico ’izpada’ prihodkov nadomestijo tudi z neposredno dostavo hrane do potrošnikov na domu ali v službi. Pomembno pa je, da te družbe lahko koristijo oba mehanizma, ki ohranjata zaposlovanje,« izpostavlja glavni analitik GZS Bojan Ivanc.

Učinek zdajšnjih zaostrenih epidemioloških razmer na gospodarstvo je tokrat zmerno negativen, še zdaleč pa ni primerljiv s padcem v drugem četrtletju, meni sogovornik. Pomembno je, da tudi drugje v EU uvajajo podobne ukrepe, ki so precej dobro usmerjeni. Evropska komisija je prejšnji teden podaljšala Začasni okvir pomoči EU, kar pomeni, da ima tudi Slovenija dobro pravno podlago, ki omogoča nadomestiti del izpada v gospodarski dinamiki v prizadetih sektorjih tudi v naslednjem letu.«

V GZS bodo oceno gibanja BDP dodatno zmanjšali (trenutno: -6,5 odstotka za 2020), če bi prišlo do morebitnih omejitev pri pretoku blaga znotraj EU, zaprtja vrtcev in/ali nižjih oddelkov osnovnih šol ali do večjih pretresov na trgu dela. Dokler pa teh ukrepov ne vidimo, napoved ohranjamo, pravi Ivanc.


OZS: Pričakujemo, da nam država pride nasproti


V Obrtno-podjetniški zbornici pravijo, da so »vseskozi opozarjali, da bo katastrofa, če bi prišlo do zapiranja obrti in podjetij. Po drugi strani so že zaprli gostinske lokale, omejili delovanje frizerskih in kozmetičnih salonov. Sama razglasitev epidemije za nas ta trenutek ne pomeni toliko, saj vlada ta čas ne misli še dodatno zapirati obratovalnic, obrti in podjetij in ne bo še dodatne obremenitve gospodarstva. V nasprotnem primeru, če bo do tega prišlo, je naše stališče jasno. Zahtevamo, da država v celoti povrne nadomestila plač zaposlenim in pokrije izdatke za likvidnost podjetij, se pravi stroške za elektriko, vodo, nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, najemnine itd., dogovoriti pa bi se morali tudi za zamik plačila kreditov in lizinških obveznosti, dokler traja ta kriza,« pravi predsednik OZS Branko Meh.

Po njegovih besedah so podjetja »v prvem valu epidemije še imela nekaj rezerv, zdaj pa so pokurjene in jih ni več, zato želimo, da nam država povrne omenjene izdatke, če pride do zaprtja, saj enostavno nimamo od kod vzeti. Temelj vsake države je gospodarstvo in mislim, da se vlada zaveda, da nam bo morala stopiti nasproti.«


Počivalškovo pismo zaposlenim v gospodarstvu


»Spoštovani zaposleni v slovenskem gospodarstvu, pismo vam pišem kot vaš minister in sodržavljan. V obeh vlogah me razmere v naši državi močno skrbijo,« se je na zaposlene v slovenskim gospodarstvu obrnil gospodarski minister Zdravko Počivalšek

Epidemiološka slika Slovenije se po njegovih besedah slabša in obeti prihodnjega razvoja dogodkov so sila nepredvidljivi, Slovensko gospodarstvo je vse od izbruha epidemije sredi marca zgled odgovornega ravnanja, v podjetjih od najmanjših do največjih ste se na nove razmere odzvali hitro, zanesljivo in učinkovito, je poudaril Počivalšek in se ljudem zahvalil, da v težkih razmerah ostajajo dobri in odgovorni zaposleni.

Ob tem jih je je pozval, da svoj dober zgled širijo tudi naprej v svojem domačem in širšem okolju, vsem tistim, ki ne verjamejo v razsežnosti novega koronavirusa, pa da naj povedo, kako s takim ravnanjem spodjedajo zdravje, varnost in delovna mesta.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine