Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Gospodarska klima pri nas ta mesec slabša, v Nemčiji rahlo navzgor

Septembra se je pri nas poslabšalo zlasti razpoloženje med potrošniki, v industriji in trgovini na drobno, več optimizma pa v storitvah.
Gospodarsko razpoloženje se pri nas počasi slabša, a je še vedno nad dolgoletnim povprečjem. FOTO: Jure Eržen/Delo
Gospodarsko razpoloženje se pri nas počasi slabša, a je še vedno nad dolgoletnim povprečjem. FOTO: Jure Eržen/Delo
24. 9. 2019 | 10:13
24. 9. 2019 | 11:11
2:04
Ljubljana – Gospodarsko razpoloženje v Sloveniji se je v septembru poslabšalo, vrednost kazalnika gospodarske klime je bila ta mesec za 1,2 odstotne točke nižja kot v avgustu 2019, kažejo podatki državnega statističnega urada (Surs). Kazalnik gospodarske klime se je poslabšal tudi na letni ravni, in sicer za 3,4 odstotne točke.

Analitiki ugotavljajo, da je na poslabšanje gospodarskega razpoloženja na mesečni ravni vplivalo predvsem slabše razpoloženje med potrošniki (za 0,8 odstotne točke), v predelovalnih dejavnostih (za 0,4 odstotne točke) in v trgovini na drobno (za 0,2 odstotne točke). Na drugi strani pa je bil pozitiven vpliv kazalnika zaupanja v storitvenih dejavnostih (za 0,2 odstotne točke), kazalnik zaupanja v gradbeništvu tokrat ni vplival na spremembo gospodarske klime.

Kazalnik gospodarske klime pri nas se sicer trendno znižuje že od konca 2017, še vedno pa je nad dolgoletnim povprečjem, kažejo podatki Sursa.


Nemčija: Poslovna klima navzgor, pričakovanja pa slabša


Po drugi strani se je razpoloženje med nemškimi direktorji v septembru popravilo, indeks poslovne klime se je zvišal s 94,3 na 94,6 točke, kažejo zadnji podatki ekonomskega inštituta Ifo iz Münchna. Izboljšanje je posledica ugodnejše ocene trenutnega položaja, pričakovanja za naprej pa se poslabšujejo, zlasti v predelovalni industriji, medtem ko so direktorji iz sektorjev storitev in gradbeništva bolj optimistični glede prihodnjih možnosti.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine