Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Novice

Federal Reserve spet krepko zvišala obresti

V boju z rekordno inflacijo je ameriška centralna banka znova zvišala ključno obrestno mero za 0,75 odstotne točke in nadaljuje agresivno denarno politiko.
Ameriška centralna banka, ki jo vodi Jerome Powell, brezkompromisno zvišuje obrestne mere, da bi ZDA ubranila pred najvišjo inflacijo v 40 letih. FOTO: Mary F. Calvert/Reuters
Ameriška centralna banka, ki jo vodi Jerome Powell, brezkompromisno zvišuje obrestne mere, da bi ZDA ubranila pred najvišjo inflacijo v 40 letih. FOTO: Mary F. Calvert/Reuters
27. 7. 2022 | 20:19
28. 7. 2022 | 08:10
4:54

V nadaljevanju preberite:

Ameriška centralna banka Federal Reserve (Fed), ki narekuje oster tempo pri zniževanju rekordne inflacije, je po pričakovanjih krepko zvišala obrestne mere, in sicer spet za 0,75 odstotka, na raven med 2,25 in 2,5 odstotka. Pri tem je napovedala nadaljevanje takšne politike tudi v prihodnje.

Ob zdaj rekordni 9,1-odstotni stopnji inflacije v ZDA se bo jastrebovski odziv Feda tako nadaljeval tudi v prihodnjih mesecih. Do konca letošnjega leta je pričakovati nove dvige ameriških obrestnih mer, ta trend pa naj bi se nadaljeval tudi v 2023. Analitiki nizozemske banke ING tako napovedujejo še dve zvišanji po 0,5 odstotne točke v septembru in novembru in nato še zadnjo letošnjo Fedovo potezo, zvišanje ključne obrestne mere federal funds za še 0,25 odstotne točke v decembru.

Kdaj bo brezkompromisnim odločitvam Feda sledila ECB? Kako vse bolj zategnjena denarna politika centralnih bank vpliva na pogoje financiranja slovenskih podjetij?

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine