Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Ameriški Fed tokrat jastrebovsko zvišal obrestne mere

Ameriška centralna banka je zaradi rekordne inflacije ključno obrestno mero dvignila za 0,75 odstotne točke, kar je največ v zadnjih 28 letih.
Investitorji na finančnih trgih so pričakovali zvišanje obrestnih mer za 75 bazičnih točk. Foto Brendan Mcdermid Reuters
Investitorji na finančnih trgih so pričakovali zvišanje obrestnih mer za 75 bazičnih točk. Foto Brendan Mcdermid Reuters
15. 6. 2022 | 20:08
15. 6. 2022 | 20:20
1:54

Ameriška centralna banka Federal Reserve (Fed) je že tretjič letos zvišala ključno obrestno mero (federal funds rate) in sicer za 0,75 odstotne točke, na raven med 1,5 in 1,75 odstotka.

Odločitev ameriške denarne oblasti, ki jo vodi Jerome Powell, je bila pričakovana ob visoki ameriški inflaciji, ki je maja dosegla 8,6 odstotka, kar je največ v zadnjih štirih desetletjih. Finančni trgi so tokrat namreč računali na več kot le običajno zvišanje obrestnih mer za 50 bazičnih točk (pol odstotne točke). Zvišanje obrestnih mer za 0,75 odstotka je sicer največji posamični dvig obresti v ZDA v zadnjih skoraj 28 letih, po novembru 1994. 

Po projekcijah bo Fed letos še večkrat zvišal obresti, predvidoma na 3,4 odstotka, višanje obrestnih mer, predvidoma na raven 3,8 odstotka, pa naj bi se nadaljevalo tudi v prihodnjem letu. 

Ob rekordni vbeč kot osemodstotni inflaciji v evrodeželi je na potezi zdaj Evropska centralna banka, ki svojih obrestnih mer ni zvišala od julija 2011. Prihodnji mesec naj bi po napovedih svojo ključno obrestno mero dvignila za 0,25 odstotka, temu pa naj bi sledila še druga zvišanja, najprej septembra.  

  

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine