Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Evropska centralna banka je še tretjič letos pocenila denar

Evropska denarna oblast je na zasedanju na Brdu pri Kranju znižala ključne obrestne mere za 0,25 odstotne točke, nov rez bi lahko sledil decembra.
Predsednica ECB Christine Lagarde na popoldanski novinarski konferenci. FOTO: Leon Vidic/Delo
Predsednica ECB Christine Lagarde na popoldanski novinarski konferenci. FOTO: Leon Vidic/Delo
17. 10. 2024 | 14:17
17. 10. 2024 | 16:02
3:24

Svet Evropske centralne banke je na zasedanju na Brdu pri Kranju pričakovano znižal ključne obrestne mere za 0,25 odstotne točke. »Odločitev o znižanju obrestne mere temelji na posodobljeni oceni inflacijskih obetov, dinamiki osnovne inflacije in intenzivnosti transmisije denarne politike. Najnovejše informacije o inflaciji kažejo, da se proces dezinflacije nadaljuje skladno s pričakovanji. Na obete za inflacijo vplivajo tudi nedavni kazalniki gospodarske aktivnosti, ki so slabši, kot je bilo pričakovano. Obenem pogoji financiranja ostajajo restriktivni,« je po seji povedala predsednica ECB Christine Lagarde. 

Po njeni oceni ECB bo »inflacija v prihodnjih mesecih predvidoma zvišala, nato pa v prihodnjem letu postopoma upadla proti ciljni vrednosti. Domača inflacija ostaja visoka, saj plače še vedno naraščajo s pospešeno hitrostjo. Po drugi strani bodo pritiski glede stroškov dela verjetno še naprej postopno popuščali, njihov vpliv na inflacijo pa bodo delno blažili dobički.«

Z današnjo odločitvijo bo ključna depozitna obrestna mera znižana na 3,25 odstotka. Obrestni meri za operacije glavnega refinanciranja in odprto ponudbo mejnega posojila pa bosta pri 3,40 oziroma 3,65 odstotka. Začetek veljavnosti novih obrestnih mer bo 23. oktober.

Lagarde: Ne pričakujemo recesije

V ECB ob tem ocenjujejo, da se tudi ob naraščajočih tveganjih obeti za gospodarsko rast slabšajo, »a recesije ne vidimo, še vedno pričakujemo mehak pristanek,« je poudarila Lagardova. 

Evropska centralna banka je tretjič letos znižala obrestne mere. Vir: ECB
Evropska centralna banka je tretjič letos znižala obrestne mere. Vir: ECB

Inflacija v območju z evrom se hitro umirja, septembra se je prvič po dobrih treh letih znižala pod dvoodstotni inflacijski cilj ECB. Eurostat je danes sporočil, da je znašala 1,7 odstotka, kar je še desetinko odstotka manj od prvotne ocene. Še nižja je v Sloveniji, kjer je znašala 0,7 odstotka. V zadnjih dneh so se znižale tudi cene nafte in energentov, kar kratkoročno znižuje inflacijska pričakovanja, a po drugi strani energenti srednje- in dolgoročno še ostajajo med najpomembnejšimi tveganji zvišanja cen

Evropska centralna banka je od sredine leta 2022, ko se je inflacija v območju z evrom povzpela v dvomestne številke, desetkrat zapored dvignila obrestne mere. Letos junija jih je prvič znižala za 0,25 odstotne točke, enako je storila tudi prejšnji mesec. Po oceni analitikov in finančnih trgov je verjetno ponovno znižanje cene denarja tudi na decembrskem zasedanju. 

 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine