Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Dom, prilagojen tudi težko gibljivim

Pametne tehnologije lahko invalidom, starejšim in kronično bolnim pomagajo pri samostojnosti.
Pametni dom Ripitz je prilagojen bivanju težje gibljivih oseb.<br />
FOTO: Ripitz Inovacije
Pametni dom Ripitz je prilagojen bivanju težje gibljivih oseb.<br /> FOTO: Ripitz Inovacije
13. 9. 2021 | 08:00
3:54
Minuli teden je na razstavišču Digitalnega središča Slovenije v ljubljanskem BTC podjetje Ripitz Inovacije predstavljalo rešitve, ki opozarjajo, da koncept pametnega doma vključuje še veliko več kot energetsko učinkovitost, optimalno delovanje sistemov v sodobnih stavbah in upravljanje v splet povezanih naprav na daljavo.

Slavko Medimurec, ki je s svojo dolgoletno prakso in izkušnjami inoviranja na tehničnem področju srce inovativnega tima podjetja, je prepričan, da je treba dosežke pametnih tehnologij uporabiti za pomoč invalidom, gibalno oviranim, na področju rehabilitacije po poškodbah in boleznih. Vse pomembnejše je še eno vprašanja: kako tehnologija lahko pomaga, da si olajšamo vsakdanja opravila v starosti ali ob kronični bolezni – in pri tem čim dlje ohranimo samostojnost v lastnem domu.



»Smiselno je, da ljudje načrtujejo dolgoročno. Ko v aktivni dobi gradijo dom, lahko vanj vključijo rešitve, ki jim bodo olajšale življenje v starosti – od pametne kuhinje do pametnega vrta,« pravi Medimurec.

Inovator od leta 2016 živi hiši, ki je bila zasnovana na podlagi izkušnje, ki so jih poleg Medimurca kot vodje prispevali tudi drugi člani tima. Nastala je ničenergetska zgradba, ki omogoča postopno opremljanje s pripomočki oziroma sistemi, ki olajšajo opravljanje vsakodnevnih opravil.

Pametni dom Ripitz, kot se imenuje projekt, je seveda mogoče zgraditi tudi drugje. Zahtevnim kupcem vseh generacij in starejšim z gibalnimi ovirami Ripizt Inovacije omogoča gradnjo na ključ, ki jo izvedejo njegovi kooperanti.

Pametni dom je lahko opremljen z različnimi pripomočki, ki jih je v preteklih letih razvil Medimurec s svojim timom. Pametno otočno kuhinjo sestavlja blok vseh kuhinjskih elementov, ki se avtomatsko premikajo v vse smeri (vsak član družine si lahko nastavi svojo višino elementov). Primerna je za vsako družino, predvsem pa s svojo funkcionalnostjo ljudem z gibalnimi ovirami omogoča samostojna opravila brez pomoči drugih.
Pametna vrtljiva miza ima v sredini posebno jedro, ki se dvigne; optimalno je prilagojena hranjenju ljudi s posebnimi potrebami in zahtevami.

Pripomočki morajo gibalno oviranim in starejšim omogočati neodvisno življenje, pravi Slavko Medimurec. FOTO: osebni arhiv
Pripomočki morajo gibalno oviranim in starejšim omogočati neodvisno življenje, pravi Slavko Medimurec. FOTO: osebni arhiv


V pametno garderobno omaro je mogoče shraniti trideset oblek. Lastnik s pritiskom na sliko izbere določeno, ki se sama pripelje k njemu. Posebno primerna je za invalide, ki ne morejo dvigati rok.

Velik del pametnih pripomočkov je Medimurec razvil v sodelovanju z Univerzitetnim inštitutom za rehabilitacijo Soča. Izdelek, ki je v praksi do zdaj najbolje zaživel, je specialna miza za učenje in računalnik. Miza ima elemente, ki so individualno nastavljivi v nekaj minutah, da se otrok z omejenim gibanjem za njo počuti varno in sproščeno ter svojo pozornost lahko usmeri na učenje ali delo z računalnikom. Do zdaj so jih izdelali okrog dvajset, pravi Medimurec. Druge rešitve vključujejo še večnamensko in ergonomsko mizo, pametno mizo za delo in hobi ter še marsikaj.

Eden zadnjih projektov je prijemalna naprava oziroma robot lift4life, ki omogoča premikanje težko pokretnih in nepokretnih bolnikov ter tako močno olajša vsakodnevno delo in nego tistim, ki zanje skrbijo.

»Drugi predstavljeni izdelki so razviti, na podlagi dokumentacije jih lahko izdelajo kooperanti. Ripizt Inovacije ni proizvodno podjetje, imamo razvoj in inženiring. Tako za te izdelke kot za pametni dom v celoti, od parcele naprej,« je povedel Medimurec.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine