Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Delničarji Save Re potrdili 1,6 evra dividende

Za dividende bo zavarovalnica izplačala dobro tretjino lanskega dobička.
Sava Re je lani ustvarila 68 milijonov evrov čistega dobička. FOTO: Borut Cvetko/Mediaspeed.net
Sava Re je lani ustvarila 68 milijonov evrov čistega dobička. FOTO: Borut Cvetko/Mediaspeed.net
5. 6. 2023 | 16:30
5. 6. 2023 | 16:34
2:23

Delničarji Zavarovalne skupine Sava so potrdili predlog uprave, tako da bo druga največja zavarovalnica v Sloveniji za dividende izplačala 24,8 milijona evrov, kar pomeni 1,6 evra bruto dividende na delnico.

Sava Re je sicer lani ustvarila 68 milijonov evrov čistega dobička, tako da bo za dividende izplačana dobra tretjina lanskega čistega dobička skupine. Dividende bodo delničarjem izplačane 21. junija, je razvidno iz sprejetih sklepov skupščine.

Od drugih predlaganih sklepov delničarji niso podprli politike prejemkov organov vodenja in nadzora zavarovalnice. Proti sklepu so glasovali državni lastniki, ker v nekaterih delih odstopa od smernic, ki jih je zastavil SDH.

Spomnimo, v prvih treh mesecih letos je ustvarila 20,5 milijona evrov čistega dobička, kar je po primerljivih podatkih 2,4-krat več kot v istem obdobju lani. Skok dobička je delno posledica rasti obsega poslovanja, delno pa tudi višjega dobička portfelja zaradi ugodnejših razmer na finančnih trgih. Ob primerjavi z lanskim letom je sicer treba opozoriti tudi na spremembo računovodskih smernic. Lani je namreč Sava Re v prvem četrtletju objavila 16,8 milijona evrov čistega dobička, a ob drugačnih računovodskih smernicah.

Jutri bo še skupščina Zavarovalnice Triglav, ki delničarjem ponuja 2,5 evra dividende na delnico. V nasprotju s Savo Re je največja slovenska zavarovalnico letošnje leto začela slabše od lanskega. To se pozna tudi v ceni delnic. Tečaj delnic Save Re se je danes zvišal za 2,85 odstotka in je od objave četrtletnih rezultatov poskočil za več kot osem odstotkov. Tečaj delnic Zavarovalnice Triglav pa se vse od objave četrtletnih rezultatov ni bistveno spremenil.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine