Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Bitstamp iz slovenskih v azijske roke

Zagotavljajo, da strankam ni treba skrbeti zaradi računov
Promet Bitstampa se je zmanjšal za 60 do 70 odstotkov, vendar je dobičkonosen. Foto Shutterstock
Promet Bitstampa se je zmanjšal za 60 do 70 odstotkov, vendar je dobičkonosen. Foto Shutterstock
N. G.
29. 10. 2018 | 16:53
2:30
Ljubljana - Nejc Kodrič in Damijan Merlak sta prodala menjalnico kriptovalut Bistamp. Nova lastnica je belgijska investicijska družbo NXMH, za katero je južnokorejski kapital. V Bitstampu strankam zagotavljajo, da jim ni treba skrbeti glede računov ali načina delovanja, ker poslujejo kot običajno.

Največjo menjalnico kriptovalut v Evropski uniji Bitstamp, s sedežem v Luksemburgu, sta ustanovila Slovenca Nejc Kodrič in Damijan Merlak. Za nakup Bitstampa so bili štirje interesenti, vrednost posla z NXMH pa ni znana. Leta 2016 je bil vrednoten na 60 milijonov dolarjev.

NXMH je kupil 80-odstotni delež, Kodrič bo ostal desetodstotni lastnik in bo še naprej glavni izvršni direktor, Merlak pa je prodal ves delež. Poleg obeh ustanoviteljev je del svojega deleža prodal tudi sklad Pantera, ki je v Bitstamp leta 2014 investiral 10 milijonov dolarjev.

»Razlog, zakaj smo se končno odločili prodati družbo, je kombinacija kakovosti kupca, kakovosti ponudbe in dejstvo, da je industrija na točki, ko je konsolidacija smiselna. Glavni dejavnik za odločitev je bil ta, da bodo poslanstvo, vodstvo in vizija podjetja ostali enaki,« je zapisal Kodrič.

NXMH, ki upravlja z več kot dvema milijardama evrov sredstev, je evropska podružnica južnokorejske družbe NXC, ki vlaga v digitalne tehnologije. NXC ima v lasti tudi južnokorejsko menjalnico kriptovalut Korbit. Obe menjalnici bosta ostali med seboj neodvisni, je poročal Reuters.

Kodrič je za to agencijo še povedal, da je tudi Bitstamp utrpel udarec zaradi padca vrednosti kriptovalut. Promet se je zmanjšal za 60 do 70 odstotkov, vendar je kriptomenjalnica ostala dobičkonosna, saj so trenutne cene še vedno precej višje kot večino lanskega leta.

Ob tem je izrazil pričakovanje, da bo prevzem okrepil Bitstampov položaj za rast, kar bo prineslo priložnosti za boljše storitve strankam, in zagotovil, da strankam ni treba skrbeti glede računov ali načina delovanja družbe: »Bitstamp je prišel daleč, odkar smo pred sedmimi leti začeli v garaži z dvema prenosnikom in 1000 evri.«

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine