Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
EU novice

Politično neizkušena Levica z mladimi nad krize EU (VIDEO)

Koliko Evrope poznajo kandidati? Včeraj se je v kvizu preizkusila četverica kandidatov iz SNS, danes objavljamo, kako so se odrezali v Levici.
V prvem videoposnetku si poglejte samopredstavitev kandidatov Levice, v drugem pa vas čakajo rezultati volilnega kviza. FOTO: Arhiv Dela
V prvem videoposnetku si poglejte samopredstavitev kandidatov Levice, v drugem pa vas čakajo rezultati volilnega kviza. FOTO: Arhiv Dela
Sandra Hanžič, Barbara Eržen, Voranc Vogel, Leon Vidic
16. 5. 2019 | 12:00
16. 5. 2019 | 13:26
3:01
Zunajkoalicijska partnerica Levica Bruselj naskakuje z dvema poslancema. Koordinatorja stranke Luko Mesca so iz previdnosti, da bi stranka brez njega izginila z domačega prizorišča, uvrstili na osmo mesto, Violeti Tomić pa so prepustili mesto nosilke. Konec januarja jo je evropska levica imenovala za eno od dveh vodilnih kandidatov na evropskih volitvah.

V našem kvizu so se poleg nje pomerili še najmlajši obraz na listi, diplomirana sociologinja in receptorka v muzeju sodobne umetnosti Urška Lipovž, doktor znanosti s FDV, ki raziskuje teorije javnega mnenja, Sašo Slaček Brlek in samostojni podjetnik Lovro Centrih.

Zadnji trije za seboj nimajo politične kilometrine, a so prepričani, da mora Evropa slišati glas mladih. Centrih pravi, da brez tega evropske ideje ne bodo preživele, še zlasti pa potrebujejo spremembe na področju demokracije, saj je EU v času recesije namesto ljudem stala ob strani korporacijam.



Celotna četverica je pri razlogih za svojo kandidaturo omenila še potreben okoljski preobrat, zavzemanje za človekove pravice in minimalne socialne standarde, dvig evropske minimalne plače in dostojne pokojnine.

Slaček med tremi evropskimi krizami omenja krizo demokratičnosti, sociale in okolja, vodilna kandidatka pa pri tem dodaja, da je neoliberalizem sredinske politike z varčevanjem Unijo pripeljal do nevarnega stanja, ko se opeharjeni državljani vse bolj obračajo k skrajni desnici.



V našem volilnem kvizu se je polovica liste Levice kar dobro držala, vsem se je zataknilo pri vsaj enem od treh vprašanj, še pri kakšnem so bili premalo konkretni.

Urška Lipovž je bila preveč splošna pri navajanju evropske agencije, ki domuje v Sloveniji, ter pri naštevanju preteklih slovenskih komisarjev in njihovih delovnih področij, Centrihu se je zataknilo pri omembi prvega stalnega predsednika evropskega sveta, Violeta Tomić pa ni vedela, da sta evropski parlament v preteklosti vodili dve ženski.



Slačku spomin ni segal tako daleč nazaj, da bi naštel tri nekdanje predsednike evropske komisije. Na kratek spomin se je izgovoril tudi Centrih, ki je dejal, da je bil Romano Prodi najboljši predsednik med njimi, saj je na druga imena pozabil.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine