Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
EU novice

Po političnem prestopu Desus bolj zelen (VIDEO)

Koliko Evrope poznajo kandidati? Nazadnje se je v kvizu preizkusila četverica kandidatov iz SMC, danes objavljamo, kako so se odrezali v upokojenski stranki.
V prvem videoposnetku si poglejte, kako so se kandidati SD odrezali v kvizu, v drugem pa vas čaka njihova predstavitev. FOTO: Arhiv Dela
V prvem videoposnetku si poglejte, kako so se kandidati SD odrezali v kvizu, v drugem pa vas čaka njihova predstavitev. FOTO: Arhiv Dela
Sandra Hanžič, Barbara Hočevar, Voranc Vogel, Jože Suhadolnik
20. 5. 2019 | 12:00
20. 5. 2019 | 12:27
3:09
Ko se je dvakratni evroposlanec Ivo Vajgl sklenil upokojiti in je predsednik Desusa Karl Erjavec potisnil ob rob svoje evropske ambicije in možnost povezovanja s katero od članic skupine Alde – LMŠ, SMC ali SAB – so se v stranki odločili za samostojno pot. Potrebovali so nosilni obraz, evropski poslanec Igor Šoltes pa stranko, ki bi stala za njegovo kandidaturo, zato se je marca včlanil »med upokojence«. Našli so se pri socialnih tematikah, boju za pravice starejših, čistem okolju in zdravi prehrani.

Poleg nosilca liste Šoltesa so se v našem predvolilnem kvizu preizkusili še eden od dveh upokojencev na listi, Vitomir Mavrič, ki je še vedno aktiven v svojem podjetju, direktorica Slovenske filantropije Tereza Novak in Vesna Dragan, sekretarka na okoljskem ministrstvu, kjer vodi sektor za stanovanjsko politiko.



Ženski del četverice kandidira, ker želi nadaljevati Vajglovo delo, zlasti z zavzemanjem za socialno pravično Unijo. Podobno pravi Šoltes, ki bi še naprej deloval na ključnih področjih za evropsko prihodnost, kot so zajezitev nepoštenih poslovnih praks, zaradi katerih EU izgubi 900 milijard na leto, zdravo življenje in starajoča se družba.

»Na to moramo odgovoriti že danes, tudi s finančnimi spodbudami. Druga vprašanja so zdravo okolje in prehrana, saj ni vseeno, kaj jemo, ter socialne razlike, ki so privedle do nezadovoljstva, nacionalizmov in spodkopavanja evropskih idej,« o prednostnih ciljih pravi Šoltes.



Mavrič pravi, da je na listi, ker so ga odnosi naših sosedov do naše države vznemirili; od nekaterih Italijanov, ki menijo, da je Istra njihova, do Hrvatov, ki še kar ne spoštujejo arbitražne razsodbe. »Kandidatura je moj poskus prispevka k zmanjšanju neofašističnih in neonacističnih vplivov okrog nas,« pojasnjuje.



Najboljši dosežek katerega od naših poslancev je zanj to, da je Vajglu in Šoltesu vprašanje starejših uspelo postaviti na evropski dnevni red in da sta projekt Starejši za starejše predlagala za nagrado državljan Evrope, ki jo je tudi prejel. Tereza Novak je med dosežki minulega mandata postavila v ospredje soglasje o ravni socialnih pravic za starejše in je bila tako kot Mavrič na kvizu premalo konkretna pri navajanju imen političnih skupin v evropskem parlamentu, sicer pa se je četverica dobro odrezala.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine