Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
EU novice

Desus v boj za volivce z izpostavljanjem socialnih tem

Lista sestavljena tako iz predstavnikov gospodarstva kot tudi civilne družbe.
Iva Vajgla bo kot nosilec liste nadomestil Igor Šoltes, medtem ko se predsednik Desusa Karl Erjavec za kandidaturo na koncu ni odločil. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Iva Vajgla bo kot nosilec liste nadomestil Igor Šoltes, medtem ko se predsednik Desusa Karl Erjavec za kandidaturo na koncu ni odločil. FOTO: Mavric Pivk/Delo
24. 4. 2019 | 12:00
24. 4. 2019 | 13:11
10:12
Ljubljana – Stranka Desus je dopoldne vložila svojo kandidatno listo za nastop na majskih volitvah. Enako bodo storili še v SD in gibanju Zedinjena Slovenija. Najprej so to prejšnji teden naredili v SNS, za njimi v neparlamentarni Dobri državi, včeraj pa so državno volilno komisijo obiskali še v SDS in SLS, ki imata skupno listo, v NSi, SAB in novi stranki Domovinska liga, ki na volitve pošilja le četverico od možnih osmih kandidatov.

Po upokojitvi Iva Vajgla tokrat v demokratični stranki upokojencev stavijo na nosilca Igorja Šoltesa, ki je prejšnji teden v Bruslju zaključil svoj prvi mandat. V stranki z oblikovanjem liste osmerice kandidatov za vstop v evropski parlament in z njeno potrditvijo – ta se je zgodila v petek – niso preveč hiteli.

Najprej so preigravali možnost, da bi na volitve spet poslali Vajgla, da bi bil dober nosilec je v zadnjih mesecih večkrat namignil prvi mož stranke Karl Erjavec, a se je dolgoletni evropski poslanec vseeno odločil za upokojitev.
 

Pot tlakovalo javno mnenje


Nato so, kot smo pisali pred časom, merjenje svoje priljubljenosti zaupali agenciji Ninamedia in ugotovili, da bi Šoltes s samostojno listo zbral približno toliko glasov kot Levica. To je pomenilo, da je bila Šoltesova ponovna izvolitev za evroposlanca negotova, slabo pa je kazalo tudi Desusu.

Hkrati so ugotovili, da v primeru dvojčka Šoltes-Desus, izvolitev ne bi bila vprašljiva, zato ga je strankin predsednik, kljub zameram še iz časov, ko je Šoltes vodil računsko sodišče in sprožil njegov odhod s položaja ministra za okolje, povabil v Desus.


Kombinacija prehranskih in starostnih izzivov


Vstop novega člana so pospremili z besedami, da ga vidijo kot osebo, ki bo v evropskem parlamentu še naprej odpirala teme, ki se nanašajo na položaj starejših in upokojencev. »Posebno v zadnjem času pa je zelo aktualna problematika zagotavljanja slovenske hrane, kar politično promovira tudi Igor Šoltes.

Tema je pomembna za Desus, glede na to, da se s to problematiko ukvarja naša ministrica za kmetijstvo,« je za Delo povedal prvak stranke, ki je letos nekajkrat namignil, da bi se na volitvah utegnil potegovati tudi sam, a je nazadnje ocenil, da ga bolj potrebujejo v vladi.
 

Na voliščih predvsem upokojenci


Šoltes, ki se je v preteklem mandatu ukvarjal predvsem s temami, kot so zapis pravice do vode v ustavo, boj proti davčnim oazam, nasprotoval je mednarodnim sporazumom TTIP in Ceta, za zaščito žvižgačev, se je zadnje mesece vse bolj posvečal tudi vprašanju samopreskrbe. Zdaj z zavzemanjem za socialno trdnost, denimo za več sredstev za gradnjo domov za starejše in medgeneracijsko sodelovanje – pri čemer ne pozablja na trg dela, vprašanje prekarnosti in zaposlitev za mlade – nekoliko spreminja svojo agendo.

V predvolilni kampanji, ki se bo začela v soboto, bodo najbolj izpostavljali prav njega kot nosilca, predvsem na več kot 50 dogodkih, letakih in družbenih omrežjih.

Svojo prednost vidijo v tem, da je kljub tradicionalno nizki udeležbi na evropskih volitvah med volivci največji delež prav upokojencev. Na dosedanjih volitvah so bili uspešni dvakrat, leta 2014 so osvojili 12 odstotkov, desetletje prej s skupno listo z LDS pa malo več kot 21 odstotkov. V parlament sta se uvrstila Jelko Kacin in Mojca Drčar Murko, medtem ko so na volitvah leta 2019 ostali brez mesta v njem.
 

Stranka od letos evropsko povezana


Februarja je stranka sicer spletla tudi evropske niti. Postala je polnopravna članica Evropske demokratske stranke (EDP) in pred desetimi dnevi v prestolnici gostila njeno zasedanje, kjer so Erjavca potrdili za njenega podpredsednika ter sprejeli predvolilni manifest. EDP je v evropskem parlamentu delovala znotraj politične skupine liberalcev Alde.

Njene tri preostale slovenske članice LMŠ, SMC in SAB so se pred časom neuspešno poskušale dogovoriti o skupnem nastopu na majskih volitvah, Erjavec pa je napovedoval, da bo njegova stranka nastopila z eno od njih, če se ne bodo poenotile za sodelovanje, a se za to nazadnje niso odločili.
 

Osmerica kandidatk in kandidatov


Igor Šoltes 15.4.2019 Ljubljana Slovenija
[Igor Šoltes,Ljubljana,Slovenija]
Igor Šoltes 15.4.2019 Ljubljana Slovenija [Igor Šoltes,Ljubljana,Slovenija]


xx
xx
 

xx
xx


xx
xx


xx
xx


xx
xx


xx
xx


xx
xx

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine