Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Zmaga Anžeta Laniška med svetovno elito v Klingenthalu

Smučarski skakalec iz Domžal v šampionskem slogu dobil finale velike nagrade FIS v areni Vogtland (HS-140).
Anže Lanišek je poletel do odmevne zmage v Klingenthalu. FOTO: Roman Šipić
Anže Lanišek je poletel do odmevne zmage v Klingenthalu. FOTO: Roman Šipić
5. 10. 2019 | 18:01
5. 10. 2019 | 19:45
3:16
Ljubljana – Na 140-metrski skakalnici v Klingenthalu so pod streho spravili zadnjo tekmo letošnje velike nagrade Mednarodne smučarske zveze (FIS), na kateri je v vsem sijaju zablestel Anže Lanišek. Z izjemnim skokom, dolgim 139,5 metra, je namreč 23-letni Domžalčan slavil odmevno zmago.

Lanišek, sicer član SSK Mengeš, je na preizkušnji z zgolj eno serijo za pičlo točko ugnal Norvežana Mariusa Lindvika, ki je v boljših razmerah poletel do novega uradnega poletnega rekorda arene Vogtland (148 m), tretje mesto pa je z dodatno točko zaostanka osvojil Poljak Piotr Zyla (135 m).

»Enostavno sem se prepustil toku. Vedel sem, da je po mojem nastopu na vrhu še veliko zelo dobrih tekmovalcev. Računal sem predvsem na Kubackega. Poljaki znajo biti zelo močni. Ko sem prišel v kabino, je Jernej Damjan rekel, da je moj skok dovolj za zmago. Vmes je Lindvik skočil nov rekord in sem si rekel, da me je že premagal. A me ni, zaostal je za mano in začel sem verjeti, da bo to dovolj za stopničke, za zmago pa nisem bil čisto prepričan,« je dolgo čakanje na prostoru za vodilnega tekmovalca opisal Lanišek, potem ko je slavil tretjo zmago v veliki nagradi po dveh podvigih, ki ju je predlani dosegel v Čajkovskem.

Med elitno deseterico se je od naših prebil tudi Timi Zajc (129 m), ki je pristal na osmem mestu. V spremenljivem vetru, ki je botroval odpovedi druge serije, pa sta se do točk dokopala tudi brata Prevc Domen (128 m) je tekmo končal na 17., Peter (114,5 m) pa na 30. mestu.

Praznih rok sta na sklepnem dejanju poletne različice svetovnega pokala ostala Tilen Bartol (115 m) in Jernej Damjan (118,5 m), ki sta zasedla 37. oziroma 43. mesto.

Skupne zmage se je veselil Poljak Dawid Kubacki (131,5 m), ki si je za četrtouvrščenim japonskim zvezdnikom Rjojujem Kobajašijem (130 m) priskakal peto mesto. Član kluba TS Visla Zakopane je v končni razvrstitvi za enajst točk prehitel do finala v Klingenthalu vodilnega Japonca Jukijo Sata (127 m), ki se je moral na zadnji tekmi sprijazniti z enajstim mestom.

Najvišje uvrščeni Slovenec v skupnem seštevku je Zajc, ki je kot tretji zbral le 37 točk manj kot kralj letošnjega poletja Kubacki. Lanišek se je z zmago povzpel na končno 16. mesto. Nova sezona svetovnega pokala se bo čez poldrugi mesec začela v Visli.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine