Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Žiga Jelar pičle 1,5 točke za vodilnim Nemcem (VIDEO)

Slovenski skakalci še drugič v tednu dni na zmagovalnem odru, v Lillehammerju že danes obe odpadli tekmi iz Osla.
Žiga Jelar je bil šesti najboljši posameznik sobotne moštvene tekme smučarskih skakalcev na Holmenkollnu. FOTO: Reuters
Žiga Jelar je bil šesti najboljši posameznik sobotne moštvene tekme smučarskih skakalcev na Holmenkollnu. FOTO: Reuters
9. 3. 2020 | 08:00
4:23
Ljubljana – Slovenski smučarski skakalci so se še drugič v tednu dni zavihteli na zmagovalni oder, potem ko so po Lahtiju navdušili tudi na Holmenkollnu. Če so jih po 2. mestu v finskem zimsko-športnem središču prevevali mešani občutki, ker se jim je zmaga izmuznila skozi prste, po tretjem v skakalni meki na Norveškem niso skrivali zadovoljstva. Zaradi premočnih vetrovnih sunkov (do 10 m/s) ter vode v zaletni smučini in na koncu doskočišča so morali prireditelji včeraj odpovedati obe posamični tekmi.

Ceneta Prevca, ki je prispeval svoj delež k podvigu v Lahtiju, kjer se je minuli konec tedna potegoval za točke v celinskem pokalu (10. in 18.), je minulo soboto v slovenskem moštvu, ki je zaostalo le za zmagovito Norveško in drugouvrščeno Nemčijo, nadvse dostojno zamenjal Žiga Jelar. Skakalec iz Spodnje Besnice je za tretje zaporedne stopničke naše ekipe (in svoje krstne med svetovno elito) prispeval celo največ točk (251,7); drugi najbolje razpoloženi Slovenec je bil Anže Lanišek (237,7), Peter Prevc in Timi Zajc pa sta k uspehu dodala 233,7 oziroma 231,1 točke.


Za »nagrado« je lahko Jelar, ki v seštevku turneje Raw Air za vodilnim Nemcem Constantinom Schmidom zaostaja le za poldrugo točko, za drugouvrščenim Norvežanom Mariusom Lindvikom pa za vsega 0,6 točke, spregovoril v imenu slovenske vrste. »Zame je pomembno le, da prikažem dobre skoke. O uvrstitvah in seštevku turneje Raw Air sploh ne razmišljam. Kadar skoki dobro delujejo, pride vse drugo samo od sebe,« je pojasnil član kranjskega Triglava, ki si želi, da bi dobro pripravljenost unovčil tudi na prihajajočih preizkušnjah norveške turneje; ta se bo sicer že danes nadaljevala v Lillehammerju.
 

Zahvalil se je za možnost boja za stopničke


Izbranci glavnega trenerja naše reprezentance Gorazda Bertonclja so bili po prvem »polčasu« moštvene tekme, ki so jo zaradi nevarnosti epidemije koronavirusa zaprli za javnost, še peti za vodilnimi Norvežani, Nemci, Poljaki in Japonci. V finalu pa so Jelar, Zajc, Lanišek in najstarejši od bratov Prevc stopnjevali nastope in skočili na najnižjo stopnico zmagovalnega odra. V razburljivem troboju za tretje mesto so le za 4,2 točke prehiteli četrtouvrščene Poljake in za 7,2 petouvrščene Japonce. Toda naše ase po silovitem finišu na koncu ni veliko ločilo niti od drugouvrščenih Nemcev – zgolj 6,7 točke.


»Potem ko sem v prvi seriji naredil kar grobo napako na odskočni mizi, sem to v finalu na srečo popravil. Zahvaliti se moram ekipi, ker je dala možnost, da se borimo za stopničke. Tretje mesto na ekipni preizkušnji je super rezultat,« je presodil Peter Prevc, medtem ko je Bertoncelj dodal: »Glede na to, da so si fantje v uvodni seriji privoščili več napak, smo lahko izjemno zadovoljni z razpletom.«

Zanesljive zmage so se tretjič zapored na Holmenkollnu (prvič pred praznimi tribunami) veselili domači reprezentanti Johann Andre Forfang, Robert Johansson, Daniel-Andre Tande in Marius Lindvik, ki so imeli po osmih skokih 36,5 točke zaloge pred najbližjimi zasledovalci Nemci. »Ta uspeh je bil nadvse pomemben za vse nas in za vsakega posebej v ekipi,« je poudaril Lindvik ter v isti sapi pribil, da se bo zagotovo boril za skupno zmago na norveški turneji in ček za 60.000 evrov. »Toda v karavani je še nekaj izjemno močnih skakalcev, ki razmišljajo podobno ...«

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine